Forum voor Democratie (FvD) ligt onder vuur. Binnen de partij rommelt het en van buiten zwelt de kritiek ook aan. Voorman Thierry Baudet moet zich regelmatig verantwoorden voor zijn opmerkelijke uitspraken. Wat speelt er allemaal? Een overzicht:

Afkomst en IQ

Een interview uit 2016 van de nummer 2 op de FvD-lijst in Amsterdam, de enige gemeente waar de partij meedoet tijdens de verkiezingen in maart, blijft de partij achtervolgen.

Yernaz Ramautarsing zei in een gesprek met Brandpunt dat er een verband bestaat tussen de hoogte van het IQ en volkeren. Voor de meeste politici is afkomst koppelen aan IQ een taboe

Ramautarsing wijst er in zijn interview op dat het wetenschappelijk is bewezen. "Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo."

Op het moment van publicatie was Ramautarsing geen bekend figuur binnen de politiek. Dat werd hij pas toen hij eerst op de landelijke FvD-lijst kwam (9) en daarna de nummer 2 werd voor zijn partij in de hoofdstad.

Partijleider Thierry Baudet en FvD-Kamerlid Theo Hiddema weigerden afstand te nemen van deze uitspraken. "Dat is al lang bewezen. Dat is wetenschap", zei Hiddema daarover tegen De Telegraaf. Ook Baudet liet in het midden wat hij van die uitspraken vindt. "Ik laat dat graag bij wetenschappers die daar onderzoek naar doen." Beiden begrijpen niets van de kritiek.

Homo's en IQ

Ramautarsing komt opnieuw in beeld als WhatsApp-gesprekken waar hij aan meedoet via de Volkskrant en De Telegraaf naar buiten komen. Hij steunt een betoog waarbij gesteld wordt dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt. 

"Dat is gebaseerd op de notie dat homo's een relatief hoger IQ hebben en op het moment dat zij zich niet voortplanten de hele samenleving daar dus 'dommer van wordt.' Geen haat gewoon feiten'', citeren de kranten een bericht van Ramautarsing.

Opnieuw volgt veel verontwaardiging. Ramautarsing zegt dat hij bewust de discussie opzocht en daarom af en toe "advocaat van de duivel" speelde en stellingen innam waar hij "niet, althans zeker niet geheel" achter staat. 

Ramautarsing: "Met name wil ik hierbij afstand nemen van de stelling dat ‘homorechten de samenleving dommer’ hebben gemaakt."

Toch stapt hij op vanwege de kwestie. Hij ziet hij af van een plek in de gemeenteraad voor FvD als hij gekozen zou worden.

Homeopathische verdunning

Baudet riep daarvoor al vragen op wat betreft zijn opvattingen over etniciteit. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zei hij te vrezen voor de "homeopathische verdunning" van de Nederlandse bevolking met alle volkeren van de wereld.

"Er komen allerlei culturen hier naartoe die niet integreren in de Nederlandse cultuur. We dreigen daardoor onze waarden en vrijheden te verliezen", legde Baudet deze uitspraak later uit op Radio 1.

Baudet zegt zelf dat hij verkeerd wordt begrepen. De "verdunning" heeft niets met bloed of ras te maken, maar moet puur worden gezien in cultureel verband.

Toch vestigt hij opnieuw de aandacht op zich rond dit thema door in december vijf uur lang met de extreem-rechtse Amerikaan Jared Taylor af te spreken.

Het gesprek, dat hij volgens de Correspondent in een Amsterdams hotel had, doet veel wenkbrauwen fronsen. Tylor geldt namelijk als een ideoloog van de Amerikaanse 'alt-right', een beweging bestaande uit extreemrechtse neo-nazi's, Ku Klux Klan-aanhangers en de Aryan Brotherhood, de groep die gelooft in de superioriteit van het blanke ras. 

Taylor gelooft dat het blanke ras met uitsterven wordt bedreigd. Een opstand is nodig omdat de politiek zich tegen het eigen volk heeft gekeerd. 

Naderhand laat FvD weten dat ze het als politieke partij belangrijk vinden zich te informeren. "Van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream." De partij benadrukt dat Baudet "racistische en/of antisemitische denkbeelden" verre van zich werpt.

Seksistisch?

Ook over vrouwen had Baudet op zijn minst opmerkelijk uitspraken. "Vrouwen excelleren over het algemeen minder in een heleboel beroepen. Ze hebben minder ambitie en hebben vaak meer interesse in familie-achtige dingen", zei hij tegen zakenblad Quote nadat hij net in de Kamer zat.

Dat is volgens Baudet niet seksistisch. "Het is gewoon zo."

Vrouwen hebben volgens de FvD-leider niet zo'n vaste politieke koers. "Het is normaal voor een vrouw om links te zijn. Maar dan ontmoeten ze een man die rechts is en dan zegt ze: hij heeft eigenlijk ook wel gelijk."

Wellicht nog opzienbarender is een artikel uit 2014 op TPO.nl over versiergoeroe Julien Blanc. De Amerikaan met Zwitserse roots kwam wereldwijd in opspraak vanwege zijn voor vrouwen zeer denigrerende versiertrucs. Vrouwen willen gedomineerd worden, is Blancs algemene overtuiging.

Baudet omarmt die theorie. In het artikel rekent hij af met beleefdheid ("Aardige jongens halen het slechtste in jonge vrouwen naar boven") en schaart hij zich achter het idee dat de man dominant moet zijn ("De man moet de slaapkamer niet betreden met het idee: ‘Help, wat zou ze van me vinden…’ – maar hij moet denken: 'Ik ga je pakken'").

Vrouwen willen volgens Baudet niet met respect behandeld worden, ook een 'nee' moet je niet respecteren. "De realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden", aldus de FvD-voorman.

Geroyeerd

FvD zet op 5 februari twee leden uit de partij. Het gaat om het echtpaar Robert De Haze Winkelman en Betty Jo Wevers. Je kunt ze gerust prominenten noemen, want beiden waren betrokken bij de selectie van de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar.

In een persbericht schrijft de partij dat Winkelman en Wevers de afgelopen maanden "door gebruikmaking van dreigementen en kwaadsprekerij" geprobeerd hebben de uitbreiding van FvD te dwarsbomen en het partijbestuur wilden overnemen.

Winkelman's reactie is fel. "Wie pleit voor opener verhoudingen en een interne partijdemocratie wordt door het politbureau van FvD geroyeerd, die tracht namelijk de partij te kapen want hun alleenheerschappij moet overeind blijven", schrijft hij op Twitter.

Winkelman noemt het een "bloody shame" dat uitgerekend een partij die zegt de democratie te willen herstellen in eigen kring "een schrikbewind" voert.

Steun

"Dit muisje gaat een staartje krijgen, veel meer leden willen democratie", twitterde Haze Winkelman nog. Dat blijkt en voorspellende gedachte, want na het wegsturen van de twee partijleden zwelt de kritiek aan.

In een door NRC gepubliceerde brief van Arthur Legger, Freek-Jan Berkhout en Gert Reedijk (allen oud-Tweede Kamerkandidaten) aan hun mede-FvD'ers, schrijven zij dat een grote groep rond Baudet aandringt op hervorming en meer interne democratie.

Om dat te bereiken moeten de statuten van de partij worden aangepast. Daarbij willen Legger, Berkhout en Reedijk willen onder meer het bestuur uitbreiden naar zeven leden en moet mede-oprichter van FvD Henk Otten opstappen als penningmeester en bestuurslid. Hij mag wel aanblijven als erelid.

Het antwoord van Baudet is helder: "Er is geen sprake van dat jullie initiatief zal worden opgevolgd", schrijft hij in een door TPO gepubliceerde email.

Na de royementen en de gelekte brief, komt er meer kritiek naar buiten. Kees Eldering, partijsponsor en eveneens oud-kandidaat Kamerlid, heeft volgens De Telegraaf zijn lidmaatschap in december opgezegd vanwege onvrede over het gebrek aan interne tegenspraak. 

Ook Eldering kan niet door één deur met Otten. Hij schrijft dat zijn werk hem "onmogelijk is gemaakt" door de penningmeester.

Nog iemand die al weken geleden afscheid heeft genomen van de partij is historicus Frank Ankersmit, bij de Tweede Kamerverkiezingen nog lijstduwer. Ankersmit is volgens de Volkskrant teleurgesteld in de democratische vernieuwing, het speerpunt van Baudet. Bij deze scheiding was geen sprake van teleurstelling, woede of ruzie.

Extreem-linkse haatdocent

Een leraar uit het Gelderse Groenlo weet hoe het is wanneer Baudet zich op Twitter tegen je keert. Een opdracht voor het vak Nederlands in 5 vwo gaat over alternatief rechts. Er moet door de leerlingen een betoog worden geschreven waarbij de school kijkt naar de argumentatieopbouw.

Volgens de opdracht wil Baudet "naar een Nederland waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben". Baudet krijgt een mailtje van een leerling hierover en noemt de opdracht op Twitter "schokkend".

De school komt met een verklaring nadat er online een storm van kritiek volgt door voor- en tegenstanders. De onderwijsinstelling neemt geen politieke standpunten in, staat er op de site.

Voor Baudet is dat de aanleiding om de docent in kwestie op Twitter als "extreem-linkse haatdocent" te bestempelen. Daarbij wordt de leraar in de tweet bij naam en toenaam genoemd.

Handen afhakken

Ook in Amsterdam rommelt het rond FvD. Kristina Türkmen, nummer 7 op de lijst, verwijderde haar Twitter-account nadat enkele tweets, teruggevonden en opgeslagen door de Amsterdamse tv-zender AT5, van haar voor ophef zorgden. 

Zo reageerde Türkmen op een opmerking over wat er moet gebeuren met getraumatiseerde IS-strijders: "Handen en geslachtdelen afhakken en dan met elkaar achter slot en grendel."

In een reactie zegt het kandidaat-raadslid dat ze de inhoud van de berichten betreurt. "Ik reageerde te fel, onder andere door mijn persoonlijke ervaringen met intolerantie en onvrijheid in mijn geboorteland", aldus Türkmen, die op haar vijftiende naar vanuit Turkije naar Nederland kwam. 

Daarmee is het wat de partij betreft afgehandeld. Türkmen mag op de lijst blijven staan.