Uraniumverrijker Urenco mag niet in buitenlandse handen vallen, vindt de Tweede Kamer. De Kamer wil dat het kabinet zijn aandelen ''nu onder geen enkele voorwaarde'' verkoopt.

Ook moet het kabinet de medeaandeelhouders oproepen hun belang niet van de hand te doen.

De Kamer is bang dat de kennis die Urenco bezit in verkeerde handen valt. De kennis zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om kernwapens te maken.

Japan

Urenco heeft de belangstelling getrokken van Japan, meldden Japanse media vorige maand. De Japanse regering zou via de Japanse staatsbank JBIC op de uraniumverrijker azen.

De JBIC zou samen optrekken met een Amerikaans bedrijf. Dit bedrijf wil voorkomen dat bijvoorbeeld China of Rusland zich meester maakt van Urenco. De uraniumverrijker ontkent met deze partijen te onderhandelen.

Nederland heeft ongeveer een derde van de aandelen van Urenco in handen, net als het Verenigd Koninkrijk. De rest is in handen van de Duitse energiebedrijven RWE en E.ON.

Moeizaam

Maar de Britten en de Duitsers willen al geruime tijd van hun belang af. De pogingen om de Nederlandse belangen ook na verkoop te waarborgen ''verlopen tot nu toe moeizaam'', constateert de Kamer. Daarom wil zij voorlopig van geen verkoop weten.

Het kabinet kan daarmee leven, omdat de Kamer niet uitsluit dat verkoop in de toekomst wel mogelijk is.