Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet heeft twee voormalige politici van de VVD uit de partij gezet omdat zij de macht zouden willen overnemen. 

Ex-senator Robert De Haze Winkelman en voormalig statenlid Betty Jo Wevers zouden volgens een FVD-verklaring op ''oneigenlijke wijze en door dreigementen en kwaadsprekerij geprobeerd hebben de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen''.

Dergelijk gedrag is voor het partijbestuur onacceptabel, luidt het verder. Baudet nam het besluit samen met het partijbestuur. De twee ex-VVD'ers hielpen bij de selectie van de kandidaten voor de lijst van FVD voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar.

FVD zegt lering te hebben getrokken ''van eerdere perikelen bij andere democratische vernieuwingsbewegingen. Ter bescherming van de integriteit van de partij en de verdere uitbouw van de partijorganisatie was dit besluit helaas onvermijdelijk geworden.''

Alleenheerschappij

Op Twitter haalde een van de betreffende oud-FVD'ers vervolgens fel uit naar de partij: "Wie pleit voor opener verhoudingen en een interne partijdemocratie wordt door het politbureau van #FVD geroyeerd, die tracht namelijk de partij te kapen want hun alleenheerschappij moet overeind blijven. Dit muisje gaat een staartje krijgen, veel meer leden willen democratie".

En: "Het is een bloody shame dat een partij die zegt de democratie te willen herstellen in eigen partij een schrikbewind voert en dat ieder lid die iets wil bijsturen meteen als vijand van de partij wordt neergezet". 

Türkmen

Ook in Amsterdam is er gedoe rond Forum. Kandidaat-raadslid Kristina Türkmen verwijderde haar Twitter-account nadat enkele van haar tweets voor ophef zorgden. 

Zondag twitterde het kandidaat-raadslid nog "Weg @markrutte & Merkel! Samen met jullie multiculturele, vooral de antiwesters&antisemitisch&beestachtig islamisering cultuur. Achter de tralies deze tuig met droog brood en water zonder uitkering. Maak de uitzondering en voer de zwaardere straffen in hun eigen beesten taal."

Op maandagochtend werden meer dan achthonderd tweets van het twitteraccount van Türkmen verwijderd. Op maandagmiddag werd het gehele twitteraccount van het kandidaat-raadslid opgeheven.