Om ongewenste beïnvloeding van de Nederlandse democratie te voorkomen, wil het kabinet buitenlandse financiering van Nederlandse politieke partijen beperken.

Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Op dit moment gelden voor giften uit het buitenland dezelfde regels als giften uit Nederland", schrijft de bewindsvrouw. "Dit betekent dat politieke partijen onbeperkt giften uit het buitenland mogen ontvangen."

Als het aan het kabinet ligt, moeten hier strengere regels voor komen. "In het regeerakkoord van dit kabinet is bepaald dat geldstromen vanuit onvrije landen naar onder meer politieke partijen, waarbij misbruik wordt gemaakt van onze vrijheden, zoveel mogelijk zullen worden beperkt", aldus de minister in de brief.

Verbod

Ollongren komt met de aankondiging na een advies van de Evaluatie- en Adviescommissie Wet financiering politieke partijen die concludeert dat zelfs de schijn van buitenlandse beïnvloeding moet worden voorkomen.

Wat de commissie betreft moeten buitenlandse giften helemaal verboden worden. Het kabinet wil nog niet zo ver gaan. Minister Ollongren schrijft de buitenlandse geldstromen te willen beperken.

Hoe de minister dat wil doen, zal zij nog nader uitwerken waarna het kabinet met een concreet voorstel zal komen.

De maatregelen kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de PVV. De partij van Geert Wilders staat geen leden toe en loopt hierdoor inkomsten mis. Die worden opgevangen door buitenlandse giften van onder anderen de joods-Amerikaanse anti-islampublicist David Horowitz.