Er is een bedrag van bijna 2,5 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers op Saba en Sint-Eustatius die schade lijden door het wegblijven van toeristen na de orkaan Irma. 

Het kabinet wil de toeristische industrie zo helpen "om deze moeilijke periode van wederopbouw te overbruggen'', laat staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer weten.

Ondernemers in de toerisme-industrie kunnen een tegemoetkoming krijgen van 50 procent van het verlies aan omzet dat ze hebben geleden sinds de orkaan overtrok. De regeling geldt tot en met 28 februari van dit jaar.

Volgens het ministerie van Economische Zaken blijkt uit cijfers van ondernemers dat er na de orkaan bijna geen toeristen naar Saba en Sint Eustatius zijn gekomen. De Kamer van Koophandel van Sint-Eustatius en Saba stelt dat de situatie nijpend is en dat er faillissementen dreigen.

Sint Maarten werd van de drie Bovenwindse eilanden het zwaarst getroffen, maar ook Saba en Sint-Eustatius kwamen er niet ongeschonden vanaf. De beide Nederlandse eilanden hebben verder problemen doordat vliegverbindingen die via Sint Maarten lopen, zijn weggevallen.

Knops schiet de toeristische sector op Saba en Sint Eustatius nu te hulp. Hij wijst erop dat die "voor een belangrijk deel van de banen en inkomsten van veel gezinnen zorgt''.