50PLUS kan doorgaan met haar streven een referendum te houden over de zogenoemde Wet Hillen.

De partij kreeg de afgelopen weken genoeg steunbetuigingen voor een referendum tegen de afschaffing van de Wet Hillen.

Volgens de Kiesraad, die toeziet op de gang van zaken, kwamen er 24.822 geldige verzoeken binnen. Daarmee zijn de benodigde 10.000 stemmen ruimschoots behaald. 

Na deze eerste stap hebben de voorvechters zes weken de tijd om 300.000 handtekeningen te verzamelen. 50PLUS krijgt daarbij hulp van de succesvolle initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum.

''De regering kan haar borst natmaken'', aldus 50PLUS-kopman Henk Krol. Volgens hem zegt het aantal verzamelde aantal steunbetuigingen veel over de ''weerstand die er is''. Hij verwacht de volgende fase niet alleen van huiseigenaren steun, maar ook van bijvoorbeeld huurders. Ook die zouden een signaal willen afgeven dat zij vinden dat de overheid onbetrouwbaar is.

Als het kabinet er echter in slaagt het raadgevend referendum af te schaffen vóór de 300.000 handtekeningen binnen zijn, dan gaat de volksraadpleging over de Wet Hillen niet door.

De partij probeerde nog met een zogenoemde 'filibuster' het schrappen van de wet tegen te houden of op zijn minst uit te stellen, maar slaagde daar niet in.

Prikkelen

De Wet Hillen werd in 2005 ingevoerd als een belastingkorting voor huiseigenaren die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost. De politiek wilde huizenbezitters zo prikkelen hun woningschuld af te lossen.

Het draait daarbij om het eigenwoningforfait, een fiscale bijtelling voor huiseigenaren. De Belastingdienst gaat ervan uit dat er inkomsten uit de eigen woning worden behaald en die moeten worden belast.

Zodra het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrenteaftrek, worden huiseigenaren daar met de Wet Hillen voor gecompenseerd.

Omdat sinds een aantal jaar hypotheken worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, noemt de regering deze maatregel op termijn onhoudbaar. Met het schrappen van de Wet Hillen bespaart de schatkist in 2048 ieder jaar ruim 1 miljard euro.