Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil van Chemours in Dordrecht, dat giftige GenX-stoffen in producten verwerkt, een lijst van afnemers. Hiermee wil de staatssecretaris onder meer nagaan of de GenX-vervuiling van oppervlaktewater in Nederland groter is dan bekend.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)  heeft in december om een lijst van afnemers gevraagd, maar kreeg die niet. ''Schandalig", zegt Van Veldhoven donderdag in de Tweede Kamer.

Chemours maakt met GenX-stoffen coatings die bijvoorbeeld worden gebruikt in teflon. GenX-stoffen, die mogelijk kankerverwekkend zijn, zijn illegaal in het oppervlaktewater geloosd. Veel omwonenden rond de fabriek zijn ongerust. Onlangs zijn ook GenX-stoffen in het water in Brabant aangetroffen.

Van Veldhoven laat nog een keer vragen om de lijst, maar krijgt ze die niet, dan zal ze gaan vorderen. ''Maar we willen liefst niet in juridische procedures verzanden." Ze geeft het bedrijf nog een maand.

Volgens Chemours krijgt in ons land alleen het bedrijf Custom Powders in Helmond GenX-stoffen. Verder gaat volgens het bedrijf de hele productie naar Chemours Zwitserland. Van Veldhoven denkt echter dat er weer wordt doorverkocht vanuit Chemours Zwitserland naar Nederlandse bedrijven.