De Iraanse ambassade in Nederland heeft in een officiële verklaring laten weten zeer ontstemd te zijn over het weggooien van een kerstcadeau door 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol. De politicus deed dit voor de camera van Powned.

Krol vertelt in een interview met Powned-verslaggever Rutger Castricum dat hij een zak met pistachenootjes cadeau heeft gekregen van de Iraanse ambassadeur. Uit navraag van Krol zou zijn gebleken dat alleen mannelijke Kamerleden het cadeau zouden hebben ontvangen.

De politicus zegt het niet versturen van het cadeau aan vrouwelijke bewindslieden dermate beledigend te vinden dat hij het tijdens een uitzending van PowNews in de prullenbak gooit.

Onzin

De Iraanse ambassade reageert hierop door te stellen dat het elk jaar cadeaus opstuurt en dat er dit jaar is gekozen om ook Nederlandse partijleiders een geschenk te geven.

Dat het cadeau niet aan vrouwen zou worden gegeven vanwege hun geslacht is volgens de Iraanse ambassade onzin. Dat zou volgens de ambassade ook blijken uit het feit dat vrouwelijke diplomaten het cadeau wel hebben gekregen. Ook het Iraanse parlement heeft de actie van Krol inmiddels veroordeeld.

Iran zegt inmiddels excuses te hebben ontvangen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Verschillende Iraniërs zouden zich bij de ambassade hebben gemeld en publieke excuses eisen van Krol.

Krol

De 50PLUS-fractievoorzitter zegt in een reactie tegen de NOS niet onder de indruk te zijn van de verklaring.  "Als je dit vergelijkt met de publieke executies die in Iran worden uitgevoerd en de positie van vrouwen en homoseksuelen, dan is het inderdaad wel héél onmenselijk wat ik heb gedaan", aldus Krol tegen de NOS.