Hoekstra zei eerder dat de "islamitische beweging" chaos veroorzaakt in Europa.

"Chaos in Nederland. Er zijn auto's die worden verbrand en er zijn politici die worden verbrand. En ja, er zijn no-gogebieden in Nederland." Tegenover NOS-correspondent Wouter Zwart ontkende Hoekstra deze uitspraken te hebben gedaan en noemde hij de bewering dat dat wel zo is "onjuist" en zelfs "nepnieuws".

Even later in het gesprek zegt Hoekstra ook nog dat hij het kort tevoren uitgesproken woord nepnieuws niet heeft gebruikt.

Rutte

Op Twitter laat Hoekstra nu weten: "In 2015 heb ik opmerkingen geplaatst en ik betreur het Nieuwsuur-interview. Alstublieft, accepteer mijn excuses. Ik ben in Nederland geboren en hou van het land."

Hoekstra geeft in dezelfde tweet aan dat hij er naar uit ziet om aan de slag te gaan in Nederland. Premier Mark Rutte gaf vrijdag in een reactie aan uit te kijken naar de komst van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur, en wilde geen commentaar geven op de uitspraken die Hoekstra over Nederland heeft gedaan.

Vriend van Trump

Hoekstra werd in november bevestigd als nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, nadat hij door president Trump was voorgedragen. Hij migreerde op zijn derde met zijn ouders naar de Verenigde Staten, en begon in 1993 aan een lange politieke carrière in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De ambassadeur staat bekend als één van de meest behoudende Republikeinse politici en was onder meer betrokken bij de oprichting van de oer-conservatieve Tea Party-beweging.

Door: ANP/NU.nl | Beeld: Twitter Pete Hoekstra