Sint Maarten kan zich opmaken voor de eerste miljoenen uit Nederland voor de wederopbouw na orkaan Irma. Nu het eiland aan de voorwaarden die Nederland had gesteld heeft voldaan, kan het werk direct gestart worden.

Er komt onmiddellijk zeven miljoen euro beschikbaar voor "projecten die snel kunnen beginnen en direct effect hebben op de bevolking", schrijft staatssecretaris Raymond Knops donderdag aan de Tweede Kamer.

Kwetsbare groepen als kinderen en ouderen krijgen voorrang. Van het eerste hulpgeld worden huizen gerepareerd voor deze kwetsbare eilanders. Ook krijgen ze psychosociale hulp en worden er schoolmaaltijden verstrekt.

Verder kunnen startende ondernemers kleine leningen krijgen, zodat ze mensen kunnen aannemen. Er is ook geld voor het opleiden van jongeren en werklozen voor banen in de zorg en de bouw. Omdat het toerisme sinds de overtocht van Irma zwaar in het slop zit, zijn veel eilanders hun werk kwijt.

Nederland verstrekt het hulpgeld via internationale organisaties als de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Zo wil Knops voorkomen dat het geld in verkeerde handen valt.

Corruptie

Het kabinet heeft een bedrag van 550 miljoen euro gereserveerd voor de wederopbouw van Sint Maarten. Dat geld bleef op de plank zolang het Bovenwindse eiland niet instemde met de voorwaarden die Nederland stelde.

Het kabinet eiste dat er een zogeheten integriteitskamer kwam, die corruptie moet voorkomen. Ook moest het grenstoezicht worden versterkt. Het eilandbestuur stemde daarmee vorige week in.

Helikopter filmt schade op Sint Maarten na orkaan Irma
74
Helikopter filmt schade op Sint Maarten na orkaan Irma