Een groep actievoerders is donderdag verkleed als Zwarte Piet een basisschool in Utrecht binnengedrongen die Zwarte Piet heeft afgeschaft. Premier Mark Rutte heeft de actie veroordeeld. Ook het huis van Sylvana Simons werd belaagd door Zwarte Piet-activisten.

De school is naar de politie gestapt omdat een tiental actievoerders donderdag onaangekondigd, verkleed als Zwarte Piet, klaslokalen binnendrongen en pepernoten en stickers uitdeelden. Leerkrachten zetten de demonstranten de school weer uit.

Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt de directeur. "Ze zeiden dingen als: 'Ga terug naar je eigen land' tegen leerkrachten.

Premier Mark Rutte noemt het bizar dat voorvechters van Zwarte Piet een Utrechtse basisschool zijn binnengevallen. "Dan denk je helemaal: doe even normaal zeg, als je dat hoort. Niet goed", zei de minister-president na afloop van de ministerraad.

Betreuren

Rutte betreurt het dat het maatschappelijk debat over Zwarte Piet in de sinterklaastijd weer is opgelaaid. Zijn ministerie viert ook Sinterklaas, en dan maken ook zwarte pieten hun opwachting. Wie dat tegen de borst stuit, mag komen demonstreren, zei Rutte. Maar "ik zou alleen wel u vragen dat niet te doen, niet vanuit de wet, maar uit fatsoen. Confronteer kinderen niet met demonstraties."

Openbare basisschool De Cirkel had de groep niet uitgenodigd en werd overdonderd door de actie, bevestigt schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen na een bericht van De Nieuws B.V. op NPO Radio 1. De school heeft de actie aan de politie gemeld. Een aangifte kan volgens de politie echter niet worden gedaan, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit.

Strafbaar feit

"De actievoerders zijn vertrokken toen ze dat werd gevraagd. Hadden ze dat niet gedaan, dan was er wel sprake geweest van een strafbaar feit", laat de woordvoerder weten.

Waarom de actievoerders De Cirkel uitkozen, weet Grimmelikhuizen niet. De school viert het Sinterklaasfeest sinds 2015 zonder Zwarte Piet. In plaats daarvan komen 'vrienden’ van de Sint mee.

"De actie duurde in totaal tien minuten. Aan het verwijderen van de demonstranten is geen lichamelijk geweld te pas gekomen", aldus de directeur.

De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen
129
De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen

Ongewenst

De schooldirecteur noemt de actie zeer ongewenst. "Ongeacht het standpunt is een school geen plek voor dit soort demonstraties. We leren kinderen dat ze op een andere manier moeten omgaan met een conflict en dat ze niets van vreemde mensen moeten aannemen, ook niet als ze verkleed zijn als Zwarte Piet."

De uitgedeelde pepernoten en stickers zijn zoveel mogelijk weer ingenomen en weggegooid. "Sommige kinderen waren een beetje in de war. Een aantal was verdrietig omdat ze geen pepernoten hadden gehad, anderen omdat ze ze weer in moesten leveren. En sommige kinderen waren geschrokken."

Sylvana Simons

Sylvana Simons heeft aangifte gedaan nadat vier mensen verkleed als Zwarte Piet haar thuis hadden opgezocht. Simons was er op dat moment niet, maar de vier zouden hun actie wel hebben gefilmd en dit vervolgens, inclusief haar adres en kadastrale documenten, online hebben gezet.

Volgens Simons, die zich inzet tegen Zwarte Piet, zijn de veiligheidsmaatregelen rondom haar en mensen om haar heen opnieuw aangescherpt, meldt zij in een bericht op Facebook. De politie wil hierover niets zeggen. Ook over de aangifte zwijgt de Amsterdamse politie, uit privacyoverwegingen.

De politica en oud-presentator stelt dat het viertal geluk had dat zij en haar ''huisgenoten’’ op het moment van hun bezoek niet thuis waren. Ook beticht ze het viertal "in blackface'' ervan te laf te zijn om hun ware gezicht te tonen. Het online plaatsen van haar gegevens, brengt volgens Simons haar, haar dierbaren en buren in gevaar. "Onder het mom van 'kinderfeest' brengen zij de vele kinderen in mijn wijk in gevaar.’’