De kans is groot dat 50Plus en de PVV deze week de kans krijgen om hun aangevraagde 35 uur spreektijd bij het debat over het voorgenomen schrappen van het belastingvoordeel bij afbetaalde huizen te vervullen.  

Dat blijkt maandag uit een rondgang van NU.nl.

Andere partijen zouden de monsterspreektijd kunnen beperken door maximumspreektijden in te stellen, maar in ieder geval VVD en D66 zijn dat niet van plan.

Dinsdagavond staat de wetsbehandeling over het afschaffen van de 'Wet Hillen' op de agenda van de Tweede Kamer. Deze wet regelt een belastingkorting voor huiseigenaren die hun woning (bijna) hebben afbetaald, maar het nieuwe kabinet wil hier vanaf omdat het te duur zou worden.

Als 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen en PVV'er Edgar Mulder hun spreektijden van respectievelijk vijftien en twintig uur volledig zullen benutten, is het debat donderdagochtend pas ten einde.

Gelaten

De VVD denkt echter dat het zo'n vaart niet zal lopen. De partij verwijst naar een eerdere vertragingspoging in 2012, toen op initiatief van SP en opnieuw PVV.

Het debat begon in de ochtend, maar omdat de urenlange aangevraagde spreektijd niet werd benut, waren de Kamerleden nog voor het avondeten thuis. Bij D66 vertrouwen ze erop dat de Kamervoorzitter het debat in goede banen zal leiden.

Staatssecretaris Menno Snel die dinsdag namens het kabinet de wet behandelt, liet vrijdag blijken niet onder de indruk te zijn van deze procedurele truc. "Als we 35 uur inhoudelijk kunnen debatteren, lijkt me dat heerlijk."

Spreektijd

Volgens de Tweede Kamerregels mag iedere fractie net zoveel spreektijd aanvragen als gewenst. Die tijd kan vervolgens worden beknot tot een maximum als een meerderheid van de Kamer daar om vraagt.

De vertragingstactiek is een bekend fenomeen in de Amerikaanse politiek. Daar worden deze zogenoemde 'filibusters' gebruikt om zoveel mogelijk tijd te rekken voordat er over een wet wordt gestemd. Zo worden er bijvoorbeeld telefoonboeken voorgelezen.

In 1957 bleef de Amerikaanse senator Strom Thumond 24 uur en 18 minuten aan het woord om een wet voor burgerrechten te blokkeren. Die poging staat nog steeds te boek als langste fillibuster ooit.

Belastingkorting

De Wet Hillen is ooit ingesteld om mensen te prikkelen hun huis af te lossen. Huiseigenaren krijgen immers te maken met het zogenoemde eigenwoningforfait. Deze fiscale bijtelling voor huiseigenaren heeft de Belastingdienst ooit ingevoerd omdat de fiscus ervan uitgaat dat er inkomsten uit de eigen woning worden behaald. Daar moet belasting over worden betaald.

Zodra het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrenteaftrek, worden huiseigenaren daar met de Wet Hillen voor gecompenseerd. Sinds een aantal jaren moeten hypotheken echter altijd worden afgelost, waardoor de maatregel voor het kabinet steeds duurder wordt.

De korting wordt vanaf 2019 in dertig jaar geschrapt en levert in 2048 ieder jaar ruim 1 miljard euro op.