Het Openbaar Ministerie onderzoekt of leden van de extreemrechtse organisatie Pegida zich afgelopen zondag schuldig hebben gemaakt aan het plegen van strafbare feiten. Leden van de anti-islamgroep voerden actie tegen de komst van een moskee in Enschede waarbij een houten kruis werd opgetuigd en mogelijk besmeurd met varkensbloed.

"Politie en het Openbaar Ministerie zullen optreden als er sprake is van strafbare feiten", zei minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dinsdag tijdens het Vragenuur.

Hij noemde de actie "walgelijk", "misselijkmakend" en "onnodig kwetsend". Of de rechts-extremisten de wet hebben overtreden, is niet aan de minister om te bepalen, maar een taak voor het OM om vast te stellen.

Dekker wees er wel op dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland niet onbegrensd is.

'Ku Klux Klan'

De burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen reageerde geschokt en sprak van "Ku Klux Klan-achtige" praktijken. Hij verwijst daarmee naar de brandende kruizen van de Amerikaanse racistische en antisemitische organisatie die gelooft in de superioriteit van "het blanke ras".

Van Veldhuizen kondigde aan juridische stappen te onderzoeken tegen de Pegida-leden.

In februari vorig jaar was een andere moskee in Enschede doelwit van aanhangers van extreemrechts. Toen werden er molotovcocktails gegooid naar een moskee waar op dat moment ook kinderen aanwezig waren.

Vorig jaar oktober veroordeelde de rechter vijf mannen tot vier jaar gevangenisstraf wegens poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk.

Vrijplaats

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken valt het op dat Enschede "een vrijplaats" lijkt worden voor extreemrechts. Ze maakt zich zorgen om radicalere groeperingen zoals Pegida, die het democratisch proces ondermijnen. "Met de bouw van de moskee heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Enschede ingestemd", zei ze. 

Volgens Dekker worden meerdere antidemocratische en extremistische groeperingen, onder wie Pegida, in de gaten gehouden door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.