Het nieuwe kabinet schrapt de intrekking van de Zondagswet, de wet uit 1953 die de verplichte zondagsrust moet garanderen.

Dat staat in een brief die premier Mark Rutte woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De intrekking kan gezien worden als een overwinning van de christelijke partijen CDA en ChristenUnie

Een meerderheid van de Kamer had toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, daar in 2012 al toe opgeroepen, maar de minister weigerde de motie van D66 en VVD uit te voeren. Het toenmalig kabinet was voor steun in de Eerste Kamer meerdere malen afhankelijk van de steun van ChristenUnie en SGP.

Vorig jaar diende D66 een initiatiefwetsvoorstel aan die een einde had moeten maken aan de verplichte zondagsrust. De wet verbiedt om op zondag en op christelijke feestdagen vóór 13.00 uur "openbare vermakelijkheden" te houden. Ook mogen er geen evenementen in de buurt van kerken worden gehouden. Voor het organiseren van bijvoorbeeld een braderie op de zondag, moet eerst een ontheffing worden aangevraagd.

Na het indienen van het wetsvoorstel ging Plasterk alsnog om en zou de wet worden ingetrokken en vervangen. Dat besluit wordt nu teruggedraaid.