Diverse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opheldering over het antiradicaliseringsbeleid van de gemeente.

Weekblad Elsevier meldt zondag op basis van vertrouwelijke stukken en gesprekken met betrokkenen over een geheim project dat zou zijn opgezet in opdracht van de onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Volgens het blad werden de raad en wethouders er niet over geïnformeerd.

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma noemt het verhaal 'bizar' en vindt dat "alles nu boven tafel moet". VVD-raadslid Marianne Poot spreekt van een "heftig artikel" en wil dat de onderste steen bovenkomt. "Waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd?" Raadsleden bespreken de kwestie donderdag in een commissievergadering.

Ook PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman wist van niets, zegt ze tegen AT5. "Het roept bij mij heel veel vragen op. Donderdag hebben we een debat met de locoburgemeester. Mijn eerste vraag zal zijn of dit waar is.''

Sinds afgelopen week is wethouder Eric van der Burg van de VVD locoburgemeester. Hij nam het stokje over van Kajsa Ollongren (D66), die is beëdigd als minister van Binnenlandse Zaken.

Acteur

Volgens Elsevier droeg het project waar de raad niets over te horen kreeg de codenaam Grijze Campagne. Het idee was om jongeren met YouTube-filmpjes weg te houden van radicalisme. In de video's vertelt een Marokkaanse Amsterdammer over zijn problemen. Voor de kijker is niet duidelijk dat hij een acteur is en dat hij voor de gemeente werkt.

Het weekblad schrijft dat Van der Laan uiteindelijk onenigheid kreeg met de verantwoordelijke ambtenaren. Het strafontslag van ambtenaar Saadia a.T. zou met het project samenhangen.

De gemeente deed aangifte tegen haar vanwege belangenverstrengeling en fraude. Maar een betrokkene zegt tegen Elsevier dat zij "niet eens bevoegdheden had om opdrachten te verstrekken of mensen in te huren zonder toestemming van anderen".

Een woordvoerder van het gemeentebestuur liet zondag weten dat de "aannames en conclusies in de berichtgeving van Elsevier vragen om een zorgvuldige reactie. Daarom zetten we de komende dagen eerst de feiten op een rij. De locoburgemeester bespreekt de actuele situatie donderdag met de gemeenteraad".