De nieuwe bewindslieden van het kabinet-Rutte III zijn donderdag officieel beëdigd. De vijftien nieuwe ministers legden de eed of belofte als eersten af, daarna volgden de acht staatssecretarissen.

Na zeven maanden van onderhandelen en formeren komt er een einde aan de langste formatie uit de parlementaire geschiedenis. Na een zoektocht naar geschikte bewindspersonen en de verdeling van de portefeuilles, is het derde kabinet-Rutte klaar om aan de slag te gaan.

Het is de eerste beëdiging van een kabinet door de vorst. Rutte II werd nog door zijn moeder Beatrix gedaan. Van de 24 bewindslieden van Rutte III legt alleen premier Mark Rutte de eed niet af. Hij deed dat al op 14 oktober 2010 bij het begin van zijn eerste kabinet.

De ministers en staatssecretarissen moeten een in de wet vastgelegde eed of belofte afleggen. Het gaat daarin om trouw aan onder meer de koning en de grondwet.

Bordesfoto

De welbekende bordesfoto is omstreeks 12.00 uur genomen. Later in de middag gaan de bewindslieden naar hun ministeries voor de overdracht.

De oude ministers zullen de spreekwoordelijke sleutel van het ministerie overdragen aan de nieuwe bewindspersonen. Als dat achter de rug is, komen de ministers voor het eerst bij elkaar in de Trêveszaal voor de eerste ministerraad op het ministerie van Algemene Zaken.

Kabinet-Rutte III poseert op bordes Paleis Noordeinde
28
Kabinet-Rutte III poseert op bordes Paleis Noordeinde