Sinds donderdag 26 oktober is het kabinet-Rutte III een feit. Er komen zestien ministers en acht staatssecretarissen, verspreid over twaalf departementen. NU.nl maakt een overzicht van alle bewindspersonen.

Wie: Halbe Zijlstra
Functie in kabinet: Minister van Buitenlandse Zaken
Geboren: 21 januari 1969, Oosterwolde (gemeente Ooststellingwerf)
Woonplaats: Wassenaar


CV

Studie Commerciële Economie aan de Hanzehogeschool in Groningen
1996 Rondt doctoraal Sociologie af aan de Rijksuniversiteit Groningen
1996 - 1999 Accountmanager Arval
1998 - 2001 Gemeenteraadslid VVD in Utrecht
1999 - 2001 Werkzaam voor Activity Project Managment Services
2001 - 2007 Werkzaam bij eigen bedrijf Improvex
2003 - 2006 Gemeenteraadslid VVD in Utrecht
2006 - 2010 Tweede Kamer VVD
2010 - 2012 Staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2012 - 2017 Fractievoorzitter Tweede Kamerfractie VVD

Sociale Zaken

Halbe Zijlstra maakte er de afgelopen maanden geen geheim van dat hij minister wilde worden in het kabinet-Rutte III. Het liefste op Sociale Zaken, maar het wordt - tot ieders verbazing - Buitenlandse Zaken. Zijlstra heeft geen aantoonbare diplomatieke ervaring en staat ook niet bekend om zijn diplomatieke uitspraken.

Zijn benoeming moet vooral gezien worden als een bedankje voor zijn fractievoorzitterschap waar hij meerdere keren botste met premier Rutte. Rutte diende vooral het coalitiebelang met de PvdA, terwijl Zijlstra een rechtse koers vaarde. Zijlstra slikte uiteindelijk de beslissingen van Rutte in de bed-bad-broodcrisis en het besluit om Griekenland te voorzien van een derde steunpakket, terwijl de VVD in de verkiezingscampagne had beloofd dat er geen cent meer naar de Grieken zou gaan.

De afgelopen jaren kon Zijlstra hier en daar verrassen met opmerkelijke en bedenkelijke uitspraken. Zo claimde hij - ten onrechte - dat asielzoekers naar Nederland zouden komen voor borstvergrotingen en viel hij de Hema aan omdat de winkelketen 'paaseieren' zou hebben vervangen door 'verstopeitjes'. Ook dat bleek niet waar te zijn.

Ook pleitte hij voor meer samenwerking met dictatoriale regimes die zich aan de randen van Europa bevinden. "Als er een stabiel regime zit, moet je dat koesteren en proberen door middel van geleidelijkheid de situatie te verbeteren voor de bewoners", zei hij in 2015.

Hoewel de uitspraken hem op een storm van kritiek kwam te staan, is het langzaamaan wel beleid geworden. Zo werken Nederland en de Europese Unie samen met Turkije om de instroom van vluchtelingen te beperken en wordt er gekeken naar vergelijkbare deal met andere regimes.

Na het gesprek met formateur Rutte legde hij uit dat hij als fractievoorzitter "een scherp profiel" moest neerzetten en hij hoopt dat mensen in zijn rol als minister van Buitenlandse Zaken een andere kant van hem zullen zien.