Sinds donderdag 26 oktober is het kabinet-Rutte III een feit. Er komen zestien ministers en acht staatssecretarissen, verspreid over twaalf departementen. NU.nl maakt een overzicht van alle bewindspersonen. 

Wie: Menno Snel (D66)
Functie in kabinet: Staatssecretaris van Financiën
Geboren: 29 oktober 1970, Vleuten
Woonplaats: Den Haag

CV

1988 - 1994: Algemene Economie, Rijksuniversiteit Groningen
1995 - 2009: Verschillende functies ministerie van Financiën, waaronder plaatsvervangend directeur-generaal Fiscale Zaken.
2009 - 2011: Directeur strategie bij pensioenuitvoerder APG
2011 - 2016: Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds
2016 - 2017: Bestuursvoorzitter Nederlandse Waterschapsbank

Zware dobber

Maar weinigen in Den Haag hadden rekening gehouden met Menno Snel als staatssecretaris. Hij heeft geen functie gehad in de vertegenwoordigende of uitvoerende politiek functie, de poule waaruit meestal wordt gevist door de partijen.

Toch is de politiek voor Snel bekend terrein. Hij zat veertien jaar bij Financiën waarvan vier jaar als plaatsvervangend directeur Fiscale Zaken. Dat komt goed uit, want hij krijgt een zware dobber aan de Belastingdienst, het dossier dat hij overneemt van zijn voorganger Eric Wiebes (nu minister van Economische Zaken en Klimaat).

Wiebes voerde menig stevige debatten over de fiscus. De te autonome cultuur en een uit de klauwen gelopen reorganisatie spelen de organisatie parten waarbij veel politieke lenigheid komt kijken. Dat geldt ook voor nieuwe wetgeving voor zelfstandigen. Die dossiers liggen bij Snels aantreden nog steeds op tafel.

Eigenlijk had D66 tijdens de formatie helemaal geen rekening gehouden met deze post, dus moest er in allerijl een kandidaat worden gevonden. Toen zowel Wouter Koolmees, Kajsa Ollongren en Alexander Rinnooy Kan onafhankelijk van elkaar de naam van Menno Snel noemden, besloot de partij hem te benaderen.

Snel biechtte op dat hij wel op D66 stemde, maar nog partijgeen lid was. Dat zou niet rijmen met zijn functie voor het IMF waarin hij Nederland vertegenwoordigde.

Snel drong er afgelopen zomer nog op aan dat de overheid, het bedrijfsleven en de financiële sector samen moeten werken om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Hij deed dat in zijn functie als directeur van de Waterschapsbank samen met andere topbankiers.