Sinds donderdag 26 oktober is het kabinet-Rutte III een feit. Er komen zestien ministers en acht staatssecretarissen, verspreid over twaalf departementen. NU.nl maakt een overzicht van alle bewindspersonen. 

Wie: Wopke Hoekstra (CDA)
Functie in kabinet: Minister van Financiën
Geboren: 20-9-1975, Bennekom
Woonplaats: Bussum

CV


2000 Studie Rechten in Leiden en studie Rechten en Internationale politiek in Rome
2003 – 2006 Werkzaam bij Shell in Berlijn, Hamburg en Rotterdam
2006 – 2017 Consultant bij McKinsey, later partner
2011 – 2017 Eerste Kamer CDA

'Golden boy'

Hoewel de naam ‘Wopke Hoekstra’ al enige tijd circuleerde in Den Haag, is hij één van de grote onbekenden in het nieuwe kabinet.

Over superlatieven in de media hoeft hij niet te klagen: 'Golden boy' (NRC), 'CDA-kanjer' (AD) en het 'geheime wapen' (Vrij Nederland) werden al aan hem toegeschreven.

Het CDA spreekt gezien zijn post als minister van Financiën veel vertrouwen in hem uit: wie in Den Haag over het geld gaat, heeft veel macht. Ook kunnen zijn voorgangers steevast rekenen op hoge publieke waardering. Zo bezien, wordt Hoekstra klaargestoomd voor de absolute partijtop.

De vrijzinnig protestantse Hoekstra is sinds 2011 lid van de Eerste Kamer, maar dat is geen plek waar je je politieke profiel kunt aanscherpen. Hij werd wel door het CDA in 2010 gevraagd voor en zetel in de  Tweede Kamer, maar wilde destijds niet weg bij McKinsey.

Een jaar later wordt hij wel senator, een deeltijd baan die je kunt combineren met andere functies. Tegen NRC gaf Hoekstra in 2014 toe dat hij “een man van het midden” is. “Iets rechtser van het midden misschien”.

De middenpositie is ook wat Hoekstra in het CDA aanspreekt. Het is volgens hem “de kracht van onze partij”.

Tegelijkertijd schuwt Hoekstra de confrontatie met zijn eigen partij niet. Zo was hij als enige fractielid voor een wetswijziging die adoptie voor lesbische paren mogelijk maakte.