Premier Mark Rutte heeft alle 23 kandidaat-bewindslieden voor zijn nieuwe kabinet gesproken. Hij voerde dinsdagavond als formateur van Rutte III zijn laatste gesprek. Hij wilde onder meer weten of de beoogde bewindslieden aan de vereisten voldoen.

Het waren heel goede gesprekken, zei Rutte na afloop.

Hekkensluiter was CDA'er Raymond Knops, de nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het spits werd zaterdag afgebeten door de minister voor deze portefeuille, Kajsa Ollongren van D66.

De ministers van Rutte III komen woensdagmiddag samen om onder leiding van de formateur alle taken precies vast te leggen, het zogenoemd constituerend beraad.

Donderdag iets na 11.00 uur worden de leden van het kabinet beëdigd door de koning. Daarna kan het kabinet-Rutte III aan de slag, ruim zeven maanden na de verkiezingen.

Het heeft heel lang geduurd, erkende Rutte. ''De grap die we af en toe maakten was: we moeten de formatie wel onderbreken in februari 2021 voor de verkiezingscampagne. Dan gaan we daarna weer verder.''

Het regeerakkoord: Dit verandert er voor jou
79
Het regeerakkoord: Dit verandert er voor jou

Moeilijk

VVD-leider Rutte maakte ook duidelijk dat hij tijdens de formatie af en toe heeft gedacht: dit gaat helemaal fout. Niet alleen toen het overleg met GroenLinks vastliep, maar ook daarna tijdens de onderhandelingen met de komende coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie.

Ook toen is de formatie ''een paar keer door moeilijke fases gegaan'', aldus Rutte. ''Er zijn veel moeilijke discussies geweest over veel onderwerpen. Maar daar zijn we steeds heel sterk uitgekomen.''