Premier Mark Rutte stelt zijn bezoek aan het door orkaan Irma getroffen Sint Maarten uit. De reden is dat het weinig zinvol zou zijn om te gaan zolang er discussie is over de voorwaarden voor het nog op te richten hulpfonds. Rutte zou in november naar Sint Maarten gaan.

De Nederlandse regering wil Sint Maarten financieel steunen tijdens de wederopbouw, maar stelt strenge eisen aan de steun. 

De eerste voorwaarde is het instellen van een "Integriteitskamer". Onder leiding van Nederland moet die ervoor zorgen dat de noodhulp goed wordt besteed en corruptie wordt tegengegaan.

De tweede voorwaarde is dat Nederland de grensbewaking in Sint Maarten overneemt en verscherpt door extra marechaussees te sturen. Hiermee wil de minister voorkomen dat buitenlanders illegaal het land binnenkomen om goedkoop de herstelwerkzaamheden uit te voeren. 

Helikopter filmt schade op Sint Maarten na orkaan Irma
74
Helikopter filmt schade op Sint Maarten na orkaan Irma

Onmogelijk

Premier William Marlin van Sint Maarten past ervoor de strijd tegen corruptie en de grensbewaking over te dragen aan Nederland. Hij stelt dat de door Nederland geëiste Integriteitskamer onmogelijk nog voor het eind van deze maand aan de slag kan. Ook wil hij de bewaking van de grenzen in eigen hand houden.

Demissionair minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties voelt daar niets voor, zei hij eerder. Hij wijst erop dat het juist in het belang is van de eilanders om te waarborgen dat het geld voor het herstel van de schade die orkaan Irma heeft aangericht goed wordt besteed.