E-mailsystemen Tweede Kamer waren niet goed beveiligd

De e-mailsystemen van de Tweede Kamer waren niet goed beveiligd. Buitenstaanders konden zich relatief gemakkelijk voordoen als Kamerleden.

Dat stelt de website Follow the Money (FTM) op basis van onderzoek. De journalisten van de site wisten uit naam van politici e-mails te sturen. Onder meer stuurden ze een mail uit naam van premier Mark Rutte, Halbe Zijlstra, Geert Wilders en Alexander Pechtold.

Het beveiligingslek werd op dinsdagochtend door de Tweede Kamer gedicht, vertelt een woordvoerder aan NU.nl. FTM stelt dat het lek al minstens een jaar bekend was en binnen enkele minuten gedicht kon worden.

Binnenlands Bestuur meldde vorig jaar al dat veel gemeenten geen gebruik maken van moderne beveiligingsstandaarden voor e-mail. Ook de Tweede Kamer bleek dit niet te doen: het domein tweedekamer.nl was zo ingesteld dat e-mails vanaf alle e-mailservers konden worden verstuurd, terwijl beter beveiligde systemen alleen mails van vertrouwde servers accepteren.

Verstuurde e-mail

FTM stuurde een e-mail uit naam van VVD'er Zijlstra, vanaf donderdag minister van Buitenlandse Zaken, naar CDA-fractieleider Sybrand Buma. ''Zojuist Mark gesproken. Hij gaat toch in op het voorstel van Angela en naar Brussel. Als je hierover geen problemen maakt, krijgt CDA BuZa'', zo luidde de inhoud.

Vanuit de Tweede Kamer wordt benadrukt dat het overigens geen 'hack' betreft, maar dat het gaat om zogeheten 'spoofing.' Dat is het verzenden van berichten via e-mail waarbij het e-mailadres van de afzender vervalst wordt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie