Commando's van het Korps Commandotroepen (KCT) trainen voorlopig niet met scherpe munitie.

Minister Dijkhoff schrijft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding was een onderzoek naar een dodelijk schietincident bij een oefening van het KCT in Ossendrecht. Op een schietbaan werd vorig jaar een 35-jarige sergeant dodelijk getroffen.

De schietoefeningen met scherpe munitie werden direct na het ongeval stilgelegd. Die maatregel werd verlengd, nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in juni vraagtekens zette bij de veiligheidscultuur bij Defensie.

Dijkhoff schrijft dat het KCT voor het einde van dit jaar niet met scherp zal oefenen. "Pas als ook de bevindingen uit het defensieonderzoek zijn verwerkt, zal het beleid worden vastgesteld. Dit zal voor het eind van dit jaar gebeuren", aldus de minister. Daarna zal het KCT weer met scherpe munitie gaan oefenen.

Schiethuis

Ook laat Dijkhoff weten dat het KCT een eigen schiethuis krijgt, met een 360 graden schietbaan, dat voldoet aan de geldende veiligheidseisen. De verwachting is dat deze faciliteit begin 2020 in gebruik kan worden genomen.

Als tussentijdse oplossing krijgt het KCT een 'prefab' modulaire schietbaan, die op de kazerne in Roosendaal geplaatst wordt. Deze schietbaan biedt commando’s de mogelijkheid om 270 graden schietoefeningen uit te voeren.