VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser wordt in het kabinet-Rutte III staatssecretaris van Defensie. Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving in verschillende media.

Woensdag viel de naam van CDA' er Ank Bijleveld als nieuwe minister van Defensie. Daarmee komen er onder het kabinet-Rutte III voor het eerst in de geschiedenis twee vrouwelijke bewindslieden op het departement.

Visser zit sinds 2012 in de Kamer voor de liberalen en voerde de afgelopen jaren het woord over het voor de VVD belangrijke onderwerp verkeer.

De VVD schuift ook Tamara van Ark en Mark Harbers naar voren voor een post als staatssecretaris.

Van Ark, huidig vicefractievoorzitter in de Kamer, gaat naar Sociale Zaken. Daar gaat zij waarschijnlijk samenwerken met Wouter Koolmees van D66. Koolmees werd woensdag getipt als minister op het ministerie.

Harbers, financieel specialist in de VVD-fractie, wordt staatssecretaris Immigratie op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

VVD is rond

Met de beoogd nieuwe VVD-ministers Mark Rutte (premier en Algemene Zaken), Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Milieu), Bruno Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) en Sander Dekker (Veiligheid) zijn alle bewindslieden van de liberalen bekend. 

De VVD krijgt zoals afgesproken zes ministersposten en drie staatssecretarissen. Voor het CDA en D66 is die verhouding vier en twee en voor de ChristenUnie twee en één.

Raymond Knops

Volgens RTL Nieuws en De Telegraaf gaat CDA-Kamerlid Raymond Knops als staatssecretaris naar Binnenlandse Zaken. Knops zit sinds 2005 in het parlement en voerde de laatste jaren het woord over defensie en buitenlandse zaken.

Woensdag lekte uit dat Hugo de Jonge voor het CDA vicepremier en minister voor Ouderenzorg op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt.

Ook werd duidelijk dat Carola Schouten (ChristenUnie) en Kajsa Ollongren (D66) waarschijnlijk vicepremier in het nieuwe kabinet worden.