Steeds meer namen lekken uit van het nieuwe kabinet van premier Mark Rutte. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wordt de nieuwe VVD-minister van Veiligheid, is woensdag bevestigd.

Het huidige ministerie van Veiligheid en Justitie kent een minister en een staatssecretaris, maar krijgt nu twee ministers: voor Justitie en voor Veiligheid.

Volgens onbevestigde berichten zou Justitie op het nieuwe departement naar CDA'er Ferdinand Grapperhaus (advocaat en hoogleraar arbeidsrecht) gaan.

Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie) worden in het kabinet-Rutte III waarschijnlijk de drie vicepremiers. 

Fractievoorzitters Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) blijven voor hun partij in de Tweede Kamer.

CDA

Het CDA schuift De Jonge, nu nog wethouder in Rotterdam, waarschijnlijk als minister voor Ouderenzorg op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naar voren. 

De christendemocraten hebben verder oud-minister en huidig commissaris van de Koning in Overijssel Ank Bijleveld op het oog om minister van Defensie te worden.

Senator Wopke Hoekstra (CDA) is grote kanshebber voor de post van Financiën. Hoekstra heeft momenteel ook een hoge functie bij adviesbureau McKinsey en schreef mee aan het CDA-verkiezingsprogramma.

VVD

Vanuit de VVD lijkt de huidige staatssecretaris op Financiën Eric Wiebes als minister door te schuiven naar Economische Zaken. Wiebes zou op dat ministerie ook Klimaat onder zijn hoede krijgen. 

Halbe Zijlstra verruilt het fractievoorzitterschap van de VVD voor het ministerschap van Buitenlandse Zaken.

Volgens de Volkskrant gaat Bruno Bruins, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV, naar Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De liberaal wordt ook in verband gebracht met een ministersport op VWS. 

NRC meldt dat europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen minister van Infrastructuur wordt.

D66

Kajsa Ollongren, voor D66 wethouder en loco-burgemeester in Amsterdam, wordt waarschijnlijk minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Financieel specialist in de Kamer Wouter Koolmees zou minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden. Koolmees was de afgelopen maanden mede-onderhandelaar naast Pechtold bij de formatiebesprekingen.

Ingrid van Engelshoven, oud-wethouder van Den Haag en sinds de verkiezingen voor D66 in de Kamer, is volgens de NOS ook kanshebber voor de ministerspost van OCW.

Tom de Bruijn, oud-diplomaat en wethouder in Den Haag, wordt voor D66 volgens verschillende media minister van Ontwikkelingssamenwerking.

ChristenUnie

De Telegraaf meldt dat Schouten, mede-onderhandelaar van partijleider Segers, voor de ChristenUnie naar Landbouw gaat. Dat zou weer een apart ministerie worden nadat het de afgelopen jaren onder Economische Zaken viel. De volledige titel is Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio.  

Het AD weet nog te melden dat Arie Slob, Segers' voorganger als ChristenUnie-leider, ook aanspraak maakt als minister van OCW. 

Eerdere berichten dat Andries Heidema, burgemeester in Deventer, voor de ChristenUnie minister zou worden, wordt door een betrokkene ontkend.

Bordes

In totaal krijgt het nieuwe kabinet zestien ministers en acht staatssecretarissen. Waarschijnlijk komen er twaalf ministeries.

Van de ministers zullen er zes worden voorgedragen door de VVD, vier door het CDA, vier door D66 en twee door de ChristenUnie. Voor de staatssecretarissen zijn de aantallen respectievelijke drie, twee, twee en één.

Deze week worden de kandidaten gescreend door de veiligheidsdienst en de Belastingdienst. Vrijdagavond komen Rutte, Buma, Pechtold en Segers nog een keer samen.

Rutte zei vorige week dat de posten tussen de partijen in principe al zijn verdeeld, maar er kan nog met ministeries worden geschoven omdat personen niet willen of niet kunnen.    

Volgende week vinden de gesprekken met de kandidaat-bewindspersonen plaats. Rutte wil die gesprekken in drie dagen afronden, dat betekent dat het nieuwe kabinet op donderdag 26 oktober op het bordes kan staan.

Het regeerakkoord: Dit verandert er voor jou
79
Het regeerakkoord: Dit verandert er voor jou