Voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis van de VVD keert terug in de Tweede Kamer en neemt geen positie in het nieuwe kabinet Rutte III.

"Om een einde te maken aan alle speculaties: ik heb besloten om terug te keren in de TK, en ben dus niet beschikbaar voor Rutte III", stelt Hennis in een bericht op Twitter.

VVD-leider Mark Rutte verwacht dat er op 26 oktober een nieuw kabinet op het bordes staat. Dat zei hij afgelopen week in het debat over de afronding van de formatie-onderhandelingen. Het nieuwe kabinet zal bestaan uit zestien ministers en acht staatssecretarissen.

De partijleiders van de andere coalitiepartijen hoeft hij in ieder geval niet te bellen voor een ministerspost. Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) blijven in de Kamer om het geluid van hun partij te bewaken.

Mortierongeval

Op 3 oktober trad Hennis af als minister van Defensie. Dat maakte zij bekend naar aanleiding van het Kamerdebat dat draaide om het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), over het dodelijke mortierongeval in Mali vorig jaar.

"Ik ben politiek verantwoordelijk. Ik neem die verantwoordelijkheid ten volle", zei Hennis tijdens het debat over de uitkomsten van het OVV-rapport. "Het stopt hier vandaag. Ik stop als minister van Defensie", aldus de VVD'er.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart stond Hennis tweede op de VVD-lijst, achter Rutte. Ze kreeg bijna 150.000 voorkeursstemmen.

Hennis: 'Wist donderdag al dat dit mijn laatste debat zou worden'
57
Hennis: 'Wist donderdag al dat dit mijn laatste debat zou worden'