Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) krijgt de Aletta Jacobsprijs 2018. Zij ontvangt de prijs voor haar betrokkenheid en succesvolle inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld, aldus de jury.

Volgens juryvoorzitter professor Janka Stoker ''loopt emancipatie als een rode draad door het leven van Lilianne Ploumen". Zo wordt ze onder meer geëerd voor haar initiatief She Decides’.

''Daarmee heeft ze een sterk en zeer succesvol tegengeluid laten horen tegen het beleid van de Amerikaanse president Trump om de financiering van een omvangrijk programma voor gezinsplanning - zoals anti conceptie, veilige abortus, seksuele voorlichting, kraamzorg - stop te zetten'', aldus Stoker.

De Aletta Jacobs Prijs wordt om de twee jaar door de Rijksuniversiteit Groningen uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van emancipatie. De oud-ministers Neelie Kroes en Hedy d’Ancona en arabist Petra Stienen behoren tot de prijswinnaars. Ploumen krijgt de prijs op 8 maart uitgereikt in Groningen.

Ploumen liet weten heel blij en vereerd met de onderscheiding te zijn. Premier Mark Rutte reageert maandag ook verheugd op het nieuws. "Volkomen terecht. Gefeliciteerd!"