Informateur Zalm voorziet geen wijzigingen in toeslagen

Volgens informateur Gerrit Zalm zijn de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet van plan om de toeslagen voor volgend jaar aan te passen.

"Anders dan hetgeen samenhangt met het wijzigen van het verplicht eigen risico, zijn er zover mij bekend geen andere wijzigingen in deze regelingen voorzien dan het kabinet op 19 september 2017 heeft aangekondigd in de begroting voor 2018", schrijft Zalm vrijdag aan de Tweede Kamer.

De PvdA had donderdag om opheldering gevraagd. Volgens Kamerlid Henk Nijboer heeft een nieuw kabinet tot 15 oktober aanstaande om wijzigingen in de zorgtoeslag, het kindgebonden budget, de huurtoeslag en andere fiscale maatregelen door te voeren.

Na die datum komt de Belastingdienst, die de toeslagen uitvoert, in de knel. Een wijziging kan dan bijvoorbeeld leiden tot verschillen tussen de voorlopige en de definitieve aanslag. 

Tot 22 november kan een nieuwe regering nog wel de opdracht aan de fiscus geven om de belastingschijven aan te passen.

Eerder deze week werd door de vier partijen die waarschijnlijk een coalitie gaan vormen de stijging van het eigen risico teruggedraaid. Dat betekent wel dat de verzekeringspremie volgend jaar mogelijk gaat stijgen met 10 euro per jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie