In een niet eerder geschreven nawoord in de Miljoenennota, is Jeroen Dijsselbloem opvallend persoonlijk over zijn 5,5 jaar als (demissionair) minister van Financiën.

"Het zit erop", schrijft Dijsselbloem in de dinsdag gepubliceerde Miljoenennota. 

"Op het persoonlijk vlak is het voor mij en mijn medewerkers op Financiën een zinderende reis geweest."

"Politiek was het een unieke ervaring, leerzaam en inspirerend. Het belang van samenwerking zoeken, niet uit zwakte maar uit overtuiging, is hopelijk een inzicht dat ook door onze opvolgers wordt gedeeld", schrijft de bewindsman. 

"We hebben niet gebouwd met waaihout maar met hardhout. Dat telt. Dat heeft een prijs en een waarde. De prijs die je als minister betaalt is deels persoonlijk en deels politiek. Het eerste is niet meer in te halen, het tweede wel", aldus Dijsselbloem.

"Je bent veel van huis weg, dus je mist dingen", zei Dijsselbloem daar later over voor de camera van de NOS. "Mijn bejaarde ouders zijn in zekere zin verwaarloosd door mij. Ik heb ook kinderen". 

Mini-minister

Dijsselbloem had bij het aanbieden van 'het koffertje' in de Tweede Kamer, met daarin de Miljoenennota, veel aandacht voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën voor de lange termijn.

De 12-jarige Haci Nuh uit Rotterdam stond daar symbool voor. Hij mocht Dijsselbloem naar de Tweede Kamer vergezellen als 'mini-minister' en zat in hetzelfde deftige pak naast hem in het vak dat normaliter is gereserveerd voor de kabinetsleden: Vak K.

"Ik heb alvast mijn opvolger meegenomen, die van over dertig jaar", zei Dijsselbloem. "Als je bezig bent met de toekomst en de uitgaven van het land, moet je oog hebben voor de kinderen."

Dat betekent dat de dijken, ziekenhuizen en de sociale zekerheid ook voor de toekomst betaalbaar moeten blijven, zonder dat Haci daar later de belasting voor moet verhogen of voor moet bezuinigen. 

In beeld: Prinsjesdag 2017

Het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota. © ANP
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën presenteert het koffertje. © ANP
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is samen met samen met mini-minister van Financiën Haci Nuh op weg naar de Tweede Kamer. © ANP
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Laurentien en prins Constantijn zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde. © ANP
Het koningspaar in de Glazen Koets. © ANP
Prinses Beatrix kijkt naar de passerende rijtoer. © ANP
Prinses Laurentien zwaait vanuit de Gala-glasberline, een van de rijtuigen van het Nederlandse Koninklijk staldepartement, onderweg van de Ridderzaal.
Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor. © ANP
Koning Willem-Alexander leest, met naast zich koningin Maxima, de troonrede voor. © ANP
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima lopen de Ridderzaal binnen onder begeleiding van Khadija Arib. © ANP
Lodewijk Asscher en Mark Rutte maken een selfie in de Ridderzaal voorafgaand aan de troonrede. © ANP
Minister Jet Bussemaker in de Ridderzaal. © ANP
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima komen aan bij de Ridderzaal. © ANP
Geert Wilders en partner komen aan op het Binnenhof. © ANP
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. © ANP
Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. © ANP
Edith Schippers, minister van Volksgezondheid. © ANP
Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. © ANP
GroenLinks-leider Jesse Klaver met zijn vrouw Jolein. © ANP
Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib arriveert op het Binnenhof voor de komst van het koningspaar in de Glazen Koets op Prinsjesdag. © ANP
De rode loper wordt gezogen voor de komst van het koninklijk paar. © ANP
Een groot deel van het centrum van Den Haag is dinsdag afgesloten. © ANP
De eerste schoolkinderen staan klaar langs de route van de Glazen Koets. © ANP

Gezond

Dijsselbloem benadrukt met name de gezondheid van de overheidsfinanciën. Onder zijn ministerschap is het begrotingstekort in 2012 omgeslagen naar een overschot volgend jaar van 0,8 procent van het bruto binnenlands product, ruim 6 miljard euro.

Hoewel er weer geld kan worden uitgegeven, levert het demissionaire kabinet een beleidsarme begroting voor volgend jaar. Het is aan een nieuw kabinet waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan werken om een duidelijke koers te bepalen.

Voor volgend jaar wordt er in ieder geval extra geld uitgegeven aan de koopkracht voor uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden (425 miljoen), lerarensalarissen (270 miljoen), hoger aantal leerlingen en studenten (223 miljoen), veiligheid (116 miljoen), Belastingdienst (75 miljoen), NVWA (25 miljoen) en verpleeghuizenzorg (435 miljoen).

Lekken

Veel cijfers lekten vrijdag al uit. De staatsschuld daalt, net als de werkloosheid. In koopkracht gaan alle groepen erop vooruit. Dat betekent overigens niet dat iedereen er meer geld bij krijgt in 2018. Het ministerie van Sociale Zaken berekende dat van alle huishoudens 82 procent erop vooruit gaat, bij 18 procent blijft de koopkracht gelijk of duikt zelfs in de min.

Dijsselbloem heeft tot slot een advies voor zijn opvolgers: "Als het lukt in samenwerking lastige stappen voorwaarts te nemen, kan een kabinet succesvol zijn. Het eindoordeel is aan de geschiedenis. De Kamer en een nieuw kabinet zijn aan zet."