EU dringt aan op sluiten detentiecentra voor migranten in Libië

De behandeling van migranten in Libische detentiecentra is onmenselijk en onaanvaardbaar. De EU dringt er daarom bij de autoriteiten in Libië op aan dat ze worden gesloten als er geen verbetering komt, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini dinsdag in een debat in het Europees Parlement in Straatsburg.

"Mensen worden er als dieren behandeld. Een tragedie die niemand kan ontkennen of negeren", aldus de Italiaanse.

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen stelde onlangs dat de EU medeverantwoordelijk voor deze situatie is vanwege het Europese migratiebeleid. Diverse Europarlementariërs spraken in dat verband van "Fort Europa" en noemden het beleid "hypocriet".

Mogherini stelde daartegenover dat de strijd tegen mensensmokkel en slavernij vruchten begint af te werpen. Mede dankzij training van de Libische kustwacht en maatregelen aan de zuidgrens van Libië sterven er volgens haar minder mensen op zee en in de woestijn.

Geschokt

EU-parlementariër Kati Piri (PvdA) toonde zich geschokt over berichten over een deal die Italië "voor een paar miljoen euro met verkrachtende en moordende milities" in Libië zou hebben gesloten om migranten tegen te houden. "Een nieuw dieptepunt." Zij kreeg hier echter geen opheldering over.

Haar GroenLinks-collega Judith Sargentini wees op de noodzaak van "echte armoedebestrijding in Afrika, waar mensen dromen van een beter bestaan".

Volgens Mogherini wordt daar via partnerschappen met Afrikaanse landen en Europese fondsen en investeringen hard aan gewerkt. Voor migranten zijn veilige en legale wegen nodig om het land te verlaten, ook naar Europa, zei zij verder. "Maar dat is een moeilijk debat. Er zijn mondiale allianties nodig."

Lees meer over:
Tip de redactie