Minder geluidsoverlast door hogere vliegroute van vliegveld Lelystad

De overlast op de noordelijke Veluwe door vertrekkende vliegtuigen van luchthaven Lelystad wordt naar verwachting minder omdat de toestellen hoger gaan vliegen.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer laten weten. Er is vooralsnog geen oplossing gevonden voor het parachutespringen vanaf vliegveld Teuge, dat vanwege de ontwikkeling van de luchthaven moet wijken. 

Lelystad moet vanaf 2019 vakantievluchten van Schiphol gaan overnemen, maar provincies en gemeenten zijn bang voor overlast door de uitbreiding van de luchthaven.

Staatssecretaris Dijksma denkt met deze oplossing een deel van de zorgen weg te kunnen nemen.

Sneller opstijgen

Vliegtuigen die vertrekken van Lelystad zullen volgens de plannen niet meer over het noordelijke deel van de Veluwe vliegen. Het vliegverkeer in zuidelijke richting zal op een één route worden gebundeld, die zich voorbij Apeldoorn splitst op een hoogte van 2,7 kilometer.

Dijksma schrijft dat het in de praktijk vaak mogelijk is om toestellen sneller op te laten stijgen. Dat zal leiden tot efficiënter vliegen en minder geluidshinder op de grond.

Teuge

Het gekozen vliegplan voor Lelystad maakt parachutespringen op grote hoogte vanaf Teuge onmogelijk. Als het paracentrum dicht zou gaan, raakt de luchthaven de helft van zijn omzet kwijt. De verwachting is dat de luchthaven dan moet sluiten. Dijksma wil nog op zoek naar een alternatieve locatie voor het paraspringen.

De huidige luchthaven Teuge had alternatieve vliegroutes aangedragen om het parachutespringen te redden, maar die alternatieven bieden volgens Dijksma geen oplossingen. De alternatieve routes vielen af omdat ze niet veilig zijn of het vliegverkeer naar Schiphol zouden belemmeren.

Zweefvliegers die vertrekken van vliegveld Salland bij Lemelerveld krijgen meer ruimte om te vliegen door de plannen.

Handtekeningen

Eerder kreeg de Tweede Kamercommissie Infrastructuur nog meer dan tachtigduizend handtekeningen van actiegroepen die zich verzetten tegen de geplande vliegroutes na de uitbreiding van Lelystad Airport.

De Tweede Kamer spreekt hier volgende week over.

Tip de redactie