Vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher verwacht dat het conflict in het demissionaire kabinet over de lerarensalarissen in het basisonderwijs kan worden opgelost.

''Ik heb goede hoop dat we eruit komen. Maar het zal nog wat meer tijd vergen", zei Asscher dinsdag na het eerste overleg van het kabinet over de begroting van volgend jaar. 

De PvdA wil meer loon voor leerkrachten in het basisonderwijs. De VVD wil deze kwestie het liefst overlaten aan het nieuwe kabinet waarover VVD, CDA, D66 en ChristenUnie momenteel onderhandelen.

D66 en ChristenUnie gaven maandag aan dat het een kwestie is van het huidige demissionaire kabinet, omdat op Prinsjesdag gewoon een begroting wordt verwacht voor volgend jaar.

Volgende week woensdag moet deze begroting zijn afgerond zodat de stukken op Prinsjesdag kunnen worden gepubliceerd.

Dijsselbloem: 'Zalm en ik zijn als twee postduiven'
26
Dijsselbloem: 'Zalm en ik zijn als twee postduiven'

Dijsselbloem

Informateur Gerrit Zalm heeft geregeld contact met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. "Die weet ook iets van financiën", zei Dijsselbloem met een glimlach over de oud-minister van Financiën. ''Hij weet wat daar aan de formatietafel wordt besproken." 

"Ik kan Zalm weer bijpraten over dingen die bij mij als wensen en problemen liggen. Dat is de manier om die twee processen bij elkaar te houden", aldus Dijsselbloem.

De bewindsman toonde zich dinsdag net als Asscher voorzichtig optimistisch. "Makkelijk is het niet, maar we komen eruit."

Niet ingewikkeld

Dijsselbloem benadrukte dat het, zo vlak voor de finish van het kabinet-Rutte II, "niet zo ingewikkeld" is. ''Het is niet alsof er enorme waslijsten met enorme bedragen liggen. Het gaat over de laatste wensen."

Vorige week waarschuwde Dijsselbloem nog dat zijn partij de PvdA niet zonder meer akkoord gaat met de begroting als de wensen niet worden gehonoreerd door coalitiegenoot VVD.  

"Je kunt niet tegen de PvdA zeggen: je moet blijven zitten en je bent verantwoordelijk, maar je hebt niets meer te zeggen, je moet verder je mond houden. Zo gaat dat niet werken", aldus Dijsselbloem toen.