De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die bezig zijn een nieuw kabinet te smeden, verlaten deze week de omgeving van het Binnenhof in Den Haag en gaan de 'hei' op.

Donderdag en vrijdag gaan zij naar Landgoed De Zwaluwenberg bij Hilversum. De onderhandelaars willen daar 'meters maken', met het oog op de fractievergaderingen van hun partijen volgende week.

De politici zijn tot op heden niet ver weg geweest van het Binnenhof. Het monumentale Johan de Witthuis op enkele honderden meters van het Haagse politieke centrum was tot nu toe de plek waar werd onderhandeld als ze behoefte hadden aan een andere omgeving.

Landgoed De Zwaluwenberg is een terrein van Defensie waar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht zetelt. In 2007 spraken de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie daar ook al over de vorming van een kabinet.

Begroting

Het is inmiddels dag 160 van de formatie. Het duurt zo lang, dat het demissionaire kabinet Rutte II het langstzittende naoorlogse kabinet is.

De coalitie van VVD en PvdA moet de begroting voor volgend jaar maken. Volgens VVD-leider Mark Rutte wordt er daarbij tussen informateur Gerrit Zalm en het ministerie van Financiën nauw contact onderhouden zodat de partijen niet voor verrassingen komen te staan en het beleid enigszins op elkaar aansluit. 

Er wordt sinds dinsdagmiddag door de ministers onderhandeld over de begroting, die gesprekken moeten volgende week woensdag zijn afgerond. 

Daarna wordt er op Prinsjesdag een beleidsarme begroting gepresenteerd. Een mogelijk struikelblok is de verhoging van de lerarensalarissen in het basisonderwijs. De PvdA wil er geld bij, de VVD wil zo'n besluit het liefst overlaten aan de onderhandelende partijen.