De Tweede Kamer komt volgende week donderdag toch terug van reces om te praten over de fipronil-affaire. Een meerderheid in de Kamer is voor een debat met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren had donderdag een verzoek ingediend voor een zogeheten Algemeen Overleg. PVV, CDA, SP, PvdA en CU laten weten voor te zijn en de VVD en GroenLinks gaan een debat niet tegenhouden.

Daarmee zou er vervolgens een Kamermeerderheid bestaan voor het Kamerdebat. Voor het overleg hoeft maar een deel van de Kamer van reces terug te komen, namelijk de commissie Economische Zaken.

Het VVD en het CDA vinden dat nu zowel Schippers als Van Dam (Landbouw) hebben geantwoord op schriftelijke vragen de tijd is aangebroken voor overleg. Het CDA gaf te kennen nog niet tevreden te zijn met de antwoorden van Schippers. Vooral over de communicatie door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de partij nog vragen.

Tip

Schippers bevestigde woensdag dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar november al een tip binnenkreeg over het gebruik van het giftige fipronil in de pluimveesector. Daarbij werd expliciet verwezen naar het bedrijf Chickfriend. 

De NVWA zag destijds geen aanleiding voor nader onderzoek en kwam pas deze zomer in actie, toen België meldde dat het bestrijdingsmiddel in eieren was aangetroffen en opnieuw Chickfriend noemde.

Het kabinet kondigde eerder een onderzoek aan naar de toedracht van het fipronilschandaal. Dat moet voor het eind van het jaar zijn afgerond, schrijft Schippers. De onderzoekers moeten tevens ophelderen waarom de NVWA niet meteen op de melding van een paar maanden eerder actie ondernam.