Scholieren moeten worden verplicht om zich te verdiepen in het Wilhelmus. Ook zou elke Nederlander op zijn achttiende een boekje moeten krijgen over de geschiedenis van Nederland.

Dat hebben de partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw regeerakkoord afgesproken, blijkt uit documenten die het AD heeft ingezien. 

De scholen zouden volgens VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de leerlingen niet alleen moeten leren wat de tekst is van het volkslied, maar ook de betekenis. 

De krant citeert de passage uit het regeerakkoord dat er op "samenhangende wijze" aandacht moet komen voor "elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit". 

Volgens het AD zijn diverse vergelijkbare plannen van de partijen niet meer terug te vinden in het conceptplan. Zo wilde het CDA dat scholieren staand het Wilhelmus zouden zingen. D66 wilde lessen over het koloniale verleden van Nederland. Deze voorstellen haalden het niet.

De krant weet verder dat er nog gesproken wordt over de maatschappelijke dienstplicht, een wens van CDA en ChristenUnie. Deze zou bijvoorbeeld kunnen worden uitgevoerd bij Defensie of bij zorginstellingen. De VVD voelt hier echter niet veel voor. 

Segers na lekken compromis: 'Dit is heel schadelijk voor het proces'
28
Segers na lekken compromis: 'Dit is heel schadelijk voor het proces'

Uitlekken 

Het uitlekken van de plannen is opvallend, aangezien dinsdag ook al een conceptakkoord op straat lag. Dat had betrekking op de zeer gevoelige euthanasiekwestie en zorgde voor forse irritatie bij ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Woensdag praten de partijen verder, onder andere met diverse sociale partners. Zo komen FNV-voorzitter Han Busker, VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Mariëtte Hamer langs om met de onderhandelaars te spreken.