Politiek Den Haag is vol bewondering over de winst van het Nederlands elftal op de Deense voetbalsters in de EK-finale. ''Een prachtige prestatie. Onze Oranjevrouwen hebben historie geschreven'', aldus premier Mark Rutte zondag.

''Wat hebben zij, deze vrouwen, Nederland een waanzinnig mooie zomer bezorgd'', aldus Rutte tegenover de NOS. Hij wilde de voetbalsters laten weten dat zij ''een voorbeeld zijn van hoe je met elkaar omgaat, hoe je een team bouwt en hoe je lol hebt met elkaar en topprestaties levert''.

Rutte zat zelf in het stadion in Enschede. Ook minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waren erbij.

Schippers: ''Nog niet zo lang geleden konden meisjes alleen een beetje mee voetballen met de jongens. Nu is voetbal de snelst groeiende sport onder de meisjes. Dit Europees kampioenschap is een bekroning op hard werken, sportiviteit en veel plezier. Heel Nederland heeft deze zomer van ons elftal en ons EK genoten!

Ook de Haagse politieke partijen - van links tot rechts - zijn vol over de kampioenen. CDA-leider Sybrand Buma‏ laat weten trots te zijn op ''onze Oranjevrouwen'' en spreekt van een ''fantastisch kampioenschap'' en ''een topprestatie''.

'Spectaculair toernooi'

''Geweldig! Europees Kampioen! Wat is dit prachtig'', aldus Jesse Klaver van GroenLinks. Ook PVV-leider Geert Wilders en ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers feliciteren het Nederlands elftal. SP-leider Emile Roemer twitterde een foto van de kampioenen met de tekst: ''You're simply the best!''.

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima feliciteren de voetbalsters van Oranje met het behalen van de Europese titel. ''Geweldige prestatie", aldus de koning en koningin op Twitter. ''Nederland heeft genoten van een spectaculair toernooi met fantastische ontknoping!"