De Tweede Kamer noemt het zorgwekkend dat de overheid fouten heeft gemaakt bij de hulp aan een Nederlander die al 33 jaar in een Amerikaanse cel zit. Kamerleden van tien partijen willen het naadje van de kous weten.

Zij reageren woensdag op een reconstructie van de Volkskrant. Daaruit blijkt dat de overheid grote steken heeft laten vallen bij het bijstaan van de Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh. Hij is mogelijk onterecht veroordeeld voor twee moorden.

De Nederlandse ambassadeur in de VS zou bij het ministerie van Justitie in Den Haag herhaaldelijk hebben aangedrongen op een spoedig besluit over het laten overkomen van een getuige, die Singh had kunnen ontlasten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat er geen officieel rechtshulpverzoek uit de VS is ontvangen. Er is dan ook geen gevolg gegeven aan het verzoek, klagen de Kamerleden.

Overplaatsing

Ook kreeg de opgesloten Singh twaalf jaar lang geen enkel bezoek van de Nederlandse autoriteiten en weigerden ambtenaren mee te werken aan zijn overplaatsing naar Nederland op humanitaire gronden.

''Hoe heeft dit kunnen gebeuren. En vooral, hoe wordt dit in de toekomst voorkomen?'', vraagt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zich af. Zijn partij, VVD, ChristenUnie, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, DENK, PvdA en CDA willen ook dat het kabinet alles in het werk stelt om Singh over te laten plaatsen naar Nederland.

Singh is veroordeeld voor huurmoorden op zijn vrouw en dochter. Volgens de reconstructie zijn er tijdens zijn proces veel onregelmatigheden geweest.