Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) is "verbaasd" dat een school de moeder van twee leerlingen een schadevergoeding moet betalen omdat haar kinderen het maken van de schoolfoto's hebben gemist. 

Hij kan zich voorstellen dat de school tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.

De school in Den Haag moet de moeder 500 euro betalen. De kinderen misten het maken van de klassenfoto omdat zij afwezig waren in verband met het islamitische Offerfeest. De school heeft volgens de kantonrechter eerder deze week onderscheid gemaakt tussen leerlingen.

Dekker vindt het "heftig" dat het tot een rechtszaak is gekomen. Ouders en leerlingen hadden volgens hem de zaak moeten uitpraten. "Ga niet onmiddellijk naar de rechter", aldus de bewindsman vrijdag.

De schadevergoeding wordt volgens de advocaat van de moeder geschonken aan een goed doel.

Juridisering 

Twee grote onderwijsbonden, de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de Algemene Vereniging voor Schoolleiders (AVS), luidden eerder deze week de noodklok over het grote aantal rechtszaken dat ouders tegenwoordig aanspannen tegen scholen als zij hun zin niet krijgen.

De beide organisaties hebben geen concrete cijfers, maar signaleren wel een toename van het aantal geluiden uit het veld. Het gaat niet alleen om zaken als een schoolfoto, maar ook om onvoldoendes of schooladviezen die leerlingen hebben gekregen.

Niet alleen scholen, maar ook kinderen hebben geen baat bij een 'juridisering' van het onderwijs, stellen beide bonden.