De Europese Commissie verhoogt de juridische druk op Hongarije om zich aan EU-wetgeving te houden. Vicevoorzitter Frans Timmermans dreigt donderdag met het Europees Hof van Justitie als Hongarije niet binnen een maand meldt hoe het land wetgeving over hoger onderwijs in lijn zal brengen met EU-regels. 

Daarnaast eist hij uitleg over een nieuwe wet die het werk van buitenlandse maatschappelijke organisaties bemoeilijkt.

In april begon de commissie een zogeheten inbreukprocedure over wetgeving die in strijd zou zijn met het recht op academische vrijheid en vrije vestiging. Door die wet dreigt de Central European University (CEU) in Boedapest te moeten sluiten. Premier Viktor Orbán staat op voet van oorlog met de oprichter van de CEU, de liberale Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros. Timmermans is niet tevreden met de uitleg die de Hongaarse regering heeft gestuurd.

De andere inbreukprocedure die Brussel nu start betreft een wet die bepaalde niet-gouvermentele organisaties (ngo’s) treft. Timmermans: ''We hebben deze wet zorgvuldig bestudeerd en concluderen dat die niet voldoet aan de Europese wetgeving.”

Ngo’s die jaarlijks meer dan omgerekend 24.000 euro buitenlandse financiering ontvangen zijn verplicht zich te laten registreren. In al hun publicaties, op hun websites en in hun persmateriaal moeten ze zichzelf bekendmaken als ''door buitenland gesteunde organisatie”. Daarnaast zijn ze verplicht informatie te geven aan de Hongaarse autoriteiten over die buitenlandse fondsen. Doen ze dat niet, dan dreigen sancties.

De commissie nam in juni ook al juridische stappen tegen Hongarije, Polen en Tsjechië, omdat ze weigeren asielzoekers over te nemen uit Griekenland en Italië. De EU-landen zijn hiertoe wettelijk verplicht volgens afspraken uit 2015.

Hongarije bouwt tweede hek om migranten tegen te houden
Hongarije bouwt tweede hek om migranten tegen te houden