Het formatieoverleg verplaatst zich maandag en dinsdag naar het Johan de Witthuis in Den Haag. 

Dat is een paar honderd meter van de Stadhouderskamer op het Binnenhof waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie normaliter onderhandelen over een nieuw kabinet.

Informateur Gerrit Zalm kondigde na zijn aantreden eind juni al aan dat de partijen eens elders zouden gaan praten. Meerdere partijen vonden het volgens hem "toch wel leuk om eens een keer met z'n allen inclusief een overnachting en inclusief wat informele mogelijkheden ergens te gaan zitten."

Het Johan de Witthuis is praktisch, beschikbaar en heeft een mooie tuin, aldus een woordvoerder van de formatie woensdag. Het kabinet ontvangt er geregeld buitenlandse gasten. De onderhandelaars van de vier partijen gaan 's avonds samen een hapje eten.

Vergaderlocaties

Het is de eerste keer dat onder Zalm een andere vergaderlocatie wordt gekozen. Onder de vorige informateur Herman Tjeenk Willink werden de formatiegesprekken enkele malen verplaatst. Hij sprak met onderhandelaars thuis in zijn woning in Scheveningen, maar ook in het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president.

Donderdag gaat de formatie verder om 10.30 uur.