Ahmed Marcouch (PvdA) is maandag voorgedragen als nieuwe burgemeester van Arnhem. Als de 51-jarige Marcouch wordt aangesteld volgt hij Herman Kaiser (CDA) op, die zijn ambt om gezondheidsredenen moest neerleggen. 

Sinds het vertrek van Kaiser is Boele Staal (D66) waarnemend burgemeester in Arnhem. Het is de bedoeling dat Marcouch op 1 september aantreedt in Arnhem.

In een reactie zegt hij blij en vereerd te zijn dat hij is voorgedragen. ''Blij om de Arnhemmers te kunnen dienen en vereerd met het vertrouwen dat de gemeenteraad in mij stelt'', aldus Marcouch.

De aanbeveling van de Arnhemse raad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken. Die doet, als er geen bezwaren zijn, een voordracht aan de koning, die vervolgens de benoeming bekrachtigt.

Loopbaan

Marcouch was van 2010 tot 2017 lid van de Tweede Kamer en daarvoor van 2006 tot 2010 voorzitter van het stadsdeel Amsterdam-Slotervaart. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn harde opstelling richting probleemjongeren.

Voor zijn politieke loopbaan in Amsterdam was Marcouch werkzaam bij de politie. 

Onrust

Marcouch komt terecht in een politiek onrustig Arnhem. Sinds vorige maand wordt de stad bestuurd door een minderheidscollege, nadat eerst GroenLinks en later de ChristenUnie de coalitie verlieten. 

Sinds het aantreden van de nieuwe raad hebben al vier wethouders van verschillende partijen hun werk neergelegd, omdat er binnen het college geen afspraken te maken zouden zijn. 

Het Arnhemse college bestaat nu uit SP, D66 en CDA.