De Turkse krant en website Daily Sabah moet alle beschuldigingen aan het adres van het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir rectificeren en herroepen.

Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag tijdens de vergadering van de Rotterdamse gemeenteraad, die samen met Yazir daarover een kort geding bij de voorzieningenrechter had aangespannen.

Als rectificatie achterwege blijft kost dat de uitgever een dwangsom van 1.000 euro voor elke dag dat de vierde krant van Turkije in gebreke blijft, met een maximum van 100.000 euro. Daily Sabah verscheen twee weken geleden niet bij een kort geding, waarin de Rotterdamse gemeenteraad en Yazir rectificatie eisten. De krant kan nog wel tegen de uitspraak in beroep.

Bedreigingen

Daily Sabah noemde het raadslid in publicaties onder meer een "terrorist'' en ''landverrader'' , die als ''geestelijk vader'' de beweging van Fethullah Gülen in Nederland zou leiden en banden zou onderhouden met PVV-politicus Geert Wilders. De beweging van Gülen wordt in Ankara beschouwd als de aanstichter van de recente couppoging in het land.

Het leidde tot bedreigingen, waarna Yazir zijn werk als raadslid neerlegde. Hij hoopt zijn werk op 4 juli te hervatten.