De mogelijke uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen, wordt toch weer uitgesteld. De Tweede Kamer zou hier donderdagavond over debatteren, maar daar steken de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een stokje voor.

Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) waarschuwde de Tweede Kamer in april al dat uitstel de geplande ingangsdatum van 2019 in gevaar brengt.

Uitkeringsinstantie UWV, die de wet moet gaan uitvoeren, heeft tijd nodig om alles in stelling te brengen, maar kan pas aan de slag als het voorstel door Kamer is behandeld.

Eigen invulling

"Als dit wetsvoorstel zou worden aangenomen, dan geeft het daarna alle ruimte aan wie dan ook om er een eigen invulling aan te geven. Het grote voordeel is dat je niet een jaar uitstel oploopt", zegt een zichtbaar geïrriteerde Asscher donderdag. Hij noemt de blokkade "letterlijk kinderachtig".

Asscher heeft als minister lang aan het voorstel gewerkt. "Het ziet ernaar uit dat die partijen (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, red.) het liever zelf doen, dan dat ze het op tijd invoeren. Je straft er jonge gezinnen mee die dat verlof nodig hebben."

Hij ziet één voordeel in deze situatie. "Ik ben vanavond bij mijn kinderen", aldus de bewindsman.

Stranden

D66-leider Alexander Pechtold vreest dat als het wetsvoorstel vanavond wordt behandeld, het weleens op politieke redenen kan stranden. "Ik doe het liever op een goede manier", zegt Pechtold. 

Dat de invoering van langer ouderschapsverlof daardoor waarschijnlijk met een jaar wordt uitgesteld, erkent de D66'er. Maar dat ligt niet alleen aan de partijen die het debat dwarsboomden.

Heel veel zaken worden snel en dus onzorgvuldig afgehandeld omdat andere partijen, zoals PvdA en SP, niet aan de formatietafel kwamen. Andere dingen worden om die reden uitgesteld, aldus Pechtold.

IJskast

Het onderwerp is nu meerdere keren op de agenda gezet en er vervolgens weer van afgehaald. In eerste instantie werd het voorstel in de ijskast gezet op aandringen van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dit gebeurde toen deze partijen onderhandelden over een nieuw kabinet.

Dat is gebruikelijk na nieuwe verkiezingen en dat gebeurt vrijwel met alle belangrijke politieke onderwerpen. Een nieuw kabinet kan dan eigen richting geven aan beleid.

Na de waarschuwing dat dit ten koste gaat van de oorspronkelijke ingangsdatum, zetten SP, PVV, CDA en GroenLinks het onderwerp vorige week weer op de agenda. Maar ook die poging is nu dus gestrand.

Sympathie

In de Kamer is er overigens veel sympathie voor uitbreiding van het ouderschapsverlof. Voor sommige partijen die momenteel onderhandelen, gaan de plannen niet ver genoeg.

D66 wil zelfs drie maanden verlof voor jonge ouders. Het CDA wil dat ook, maar verdeelt die periode tussen de moeder en de partner. De ChristenUnie pleit voor tien dagen.

VVD ziet niets in uitbreiding van het verlof en vindt dat er na de geboorte van een kind ook vakantie kan worden opgenomen. Werkgevers of de overheid hoeven daar niet voor te betalen, aldus de liberalen.