Een nieuw kabinet doet er goed aan geen extra grote investeringen te doen nu de economie de wind in de rug heeft. 

Die boodschap gaf Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag opnieuw mee aan de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

"Overschat niet de budgettaire ruimte die er is en houd rekening met het hollen en stilstaan karakter van de Nederlandse economie. Probeer daar niet een extra bijdrage aan te leveren door in deze tijden niet nog meer olie op het vuur te gooien", zei Knot.

Bijna exact drie maanden geleden gaf de DNB-president hetzelfde advies, toen zat GroenLinks in plaats van de ChristenUnie aan tafel.

Knot had dan ook een kleine update vergeleken met zijn vorige bezoek. Het gaat economisch goed, maar als er ergens extra geld aan wordt uitgegeven, moet dat elders worden gecompenseerd.

Maatschappelijke thema's 

Ook Laura van Geest (Centraal Planbureau) en Manon Leijten (ministerie van Financiën) spraken de vier partijen en de nieuwe informateur Gerrit Zalm bij over hoe Nederland er financieel economisch voor staat.

Kim Putters (Sociaal Cultureel Planbureau) kwam later in de ochtend langs. Hij besprak de maatschappelijke thema’s. Integratie en immigratie, onderwijs en arbeid zijn de thema's die Nederland nu bezighoudt, zei Putters na afloop.

Donderdag is de eerste dag dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie echt gaan onderhandelen met informateur Zalm over een nieuw kabinet. De partijen hebben elkaar wel al gesproken, maar dat was vooral bedoeld om de agenda voor de komende weken te bepalen.

Volgende week staan de medisch-ethische kwesties op het programma.