VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan onder leiding van de nieuwe informateur Gerrit Zalm volgende week praten over immateriële zaken, de zogenoemde medisch-ethische kwesties.

Dat liet Zalm woensdagavond weten tijdens een korte persconferentie. 

"Je wilt minimaal alle onderwerpen regelen waar je anders later gedoe over krijgt. Daarnaast willen partijen ook de onderwerpen in het regeerakkoord opnemen die past bij de profilering van een nieuw kabinet", aldus Zalm.

Deze week laten de partijen zich bijpraten over de financieel-economische stand van Nederland. Ook het Sociaal Cultureel Planbureau komt langs om de verschillen in de samenleving in beeld te brengen.

Zalm zei dat hij ook met andere gevoelige kwesties, zoals migratie en het klimaat, niet wil wachten tot op het laatste moment.

Zalm wil formatiegesprekken beginnen met klimaat en migratie
50
Zalm wil formatiegesprekken beginnen met klimaat en migratie

D66 en ChristenUnie

Vooral D66 en ChristenUnie verschillen op medisch-ethisch vlak inhoudelijk veel van elkaar. Het grootste obstakel is waarschijnlijk stervenshulp bij een voltooid leven. Dat is een brug te ver voor de christenen. D66 is juist bezig met een eigen wetsvoorstel om uitbreiding van euthanasie geregeld te krijgen.

Zalm wil iedere werkdag in elk geval tweemaal bij elkaar komen met Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en hun secondanten, maar snelheid is niet een doel op zich.

Wel plant Zalm een korte vakantie in omdat de onderhandelaars sinds de verkiezingscampagne veel in de weer zijn geweest en hun gezin daarbij nogal "verwaarloosd" hebben. Over twee weken wordt er buiten Den Haag onderhandeld.

Zuinig

Zalm gaf alvast te kennen dat hij zuinig met informatie zal zijn, net zoals zijn twee voorgangers dat waren. Hij liet wel doorschemeren dat een eventueel regeerakkoord geen dik boekwerk wordt. In ieder geval kleiner dan de honderd pagina’s van het kabinet Paars II, de regering waarin Zalm minister van Financiën was.

De nieuwe informateur kreeg als wens van de onderhandelaars mee om niet alles voor toekomstige bewindslieden tot in detail voor te kauwen. "Ze hoeven niet te koken uit een kookboek".

Ook is het zaak om steun bij verschillende onderwerpen buiten de vier formerende partijen te zoeken. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben namelijk een smalle basis met 76 zetels in de Tweede Kamer. Rutte sprak dat voornemen eerder op de dag ook al uit.

"Het is mijn belangrijkste taak te kijken welke potentiele hobbels er liggen om tot een coalitie te komen. Dan kunnen we dat oplossen met afspraken in het regeerakkoord", aldus Zalm.