Een nieuw kabinet moet bij lastige politieke dossiers niet alleen kijken naar de eigen wensen, maar ook rekening houden met oppositiepartijen. Dat advies geeft scheidend informateur Herman Tjeenk Willink mee aan de partijen die gaan onderhandelen.

"Het gaat om het kabinet en de Kamer, en niet om het kabinet en een deel van de Kamer", zei Tjeenk Willink dinsdagavond bij de presentatie van zijn eindverslag.

"Nieuwe opgaven lopen vaak dwars door partijen heen. Je kunt niet zeggen: klimaat is links", aldus Tjeenk Willink.

Hij houdt het toekomstige kabinet voor dat grote vraagstukken om brede politieke steun vragen. Dat is volgens de informateur niet het geval wanneer alleen 76 Kamerleden de plannen steunen.

Dit adviseert Tjeenk Willink voor de volgende formatiefase
166
Dit adviseert Tjeenk Willink voor de volgende formatiefase

Klimaat

Tjeenk Willink noemt expliciet het klimaat en Europa inclusief het migratievraagstuk waarbij ruimte voor discussie moet zijn. Volgens de afzwaaiend informateur zijn VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, de partijen die nu gaan praten over de vorming van een kabinet, zich hiervan bewust.  

"Deze vier partijen beseffen goed dat je voor grote vraagstukken brede steun moet hebben. Klimaatbeleid gaat over meerdere kabinetten heen. Dat kun je niet van kabinet tot kabinet regelen."

"Je kunt niet doen alsof die problemen zich aanpassen aan de politieke tijd van vier jaar. Je moet een debat voeren waarvan iedereen zegt: daar borduren we op voort", aldus Tjeenk Willink. 

Woensdag debat

Zoals al eerder bekend werd, adviseert Tjeenk Willink een coalitie te onderzoeken met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Deze vier partijen hebben in zowel de Eerste als de Tweede Kamer de kleinst mogelijke meerderheid van respectievelijk 38 en 76 zetels.

De fractievoorzitters hebben de afgelopen dagen al enkele keren samen gesproken onder leiding van de informateur.

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm zal vanaf nu de onderhandelingen gaan leiden. De gesprekken tussen de vier partijen beginnen waarschijnlijk donderdag officieel. 

Woensdag debatteert de Tweede Kamer vanaf 11.45 uur over het eindverslag van informateur Tjeenk Willink.