De modernisering van de Basisregistratie Personen, voorheen het bevolkingsregister, verkeert in grote problemen. Het project loopt forse vertraging op en zal bovendien miljoenen meer kosten. Er moet zelfs over worden gedacht om ermee te stoppen. 

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag bekendgemaakt.

Plasterk houdt rekening met een vertraging van vijftien maanden en 17 miljoen euro aan extra kosten en heeft voorlopig besloten tot ''een periode van bezinning''.

Aanleiding is onder meer een advies van het Bureau ICT-toetsing (BIT). Het BIT vraagt zich af of de risico’s en kosten van de invoering van het BRP-systeem opwegen tegen de verwachte voordelen. Het BIT gaat zelf uit van nog meer vertraging en financiële tegenvallers; namelijk 33 maanden en 50 miljoen euro aan resterende kosten.

Analyse

Een drietal onafhankelijke deskundigen gaat in de bezinningsperiode kijken hoe en of het verder moet. De uitkomst wordt verwacht in januari. Plasterk laat weten op voorhand geen beslissing uit te sluiten. Tot die tijd worden alleen werkzaamheden uitgevoerd die ongeacht de uiteindelijke uitkomst nut houden.

Een systeem

De modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie was onder meer nodig omdat overheden graag één systeem willen waarin wijzigingen van de persoonsgegevens, zoals een naam of verblijfplaats, direct verwerkt kunnen worden en altijd online beschikbaar zijn.