Rotterdamse coalitie raakt meerderheid kwijt na overstappen raadslid

De coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA in het college van burgemeester en wethouders raakt haar meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam kwijt.

Het raadslid Mohammed Anfal stapt met onmiddellijke ingang over van Leefbaar naar de door de islam geïnspireerde partij NIDA, zo maakte de partij maandagavond laat na een ledenbijeenkomst bekend.

Door die overstap verliezen de drie coalitiepartijen hun krappe meerderheid van 23 van de 45 zetels in de gemeenteraad, negen maanden voor de raadsverkiezingen van maart 2018.

Anfal helpt door zijn overgang NIDA aan de derde raadszetel en de oppositie aan een meerderheid in de raad. Het voormalig Leefbaar-raadslid, dat in 2014 voor die partij in de raad werd gekozen, zegt gaandeweg verwijderd te zijn geraakt van de partijkoers.

"Ik werd raadslid om bij te dragen aan de stad, maar Leefbaar verdeelt en dat is niet goed voor Rotterdam. Leefbaar vergroot de kloven tussen bevolkingsgroepen, tussen geloven, culturen, arm en rijk. Rotterdam heeft juist verbinding nodig, bruggenbouwers", verklaart hij zijn overstap. Ook voelt hij zich gebruikt als een "excuusmoslim".

Anfals overstap komt op een ongelegen moment voor de coalitie, die juist de voorbije maanden onder meer de gemeenteraad achter zich kreeg voor de ontwikkeling van Feyenoord City, het plan voor de bouw van een nieuw voetbalstadion en verdere stadsontwikkeling op Zuid.

Lees meer over:
Tip de redactie