Nog één keer kon de oppositie maandag bij informateur Herman Tjeenk Willink haar mening geven. De bekende standpunten passeerden weer de revue. 

Maar ''het is goed ze nog eens op tafel te kunnen leggen", zei SP-leider Emile Roemer na het gesprek in de Stadhouderskamer.

Links was in de ochtend als eerste aan de beurt. Jesse Klaver (GroenLinks) bracht klimaatverandering ter sprake. Roemer vindt dat zeggenschap voor mensen, de menselijke waardigheid en solidariteit hoog op de agenda van het nieuwe kabinet moeten staan. Lodewijk Asscher (PvdA) vindt bestaanszekerheid een belangrijk thema.

In de middag herhaalde Henk Krol van 50PLUS dat de AOW-leeftijd weer naar 65 moet en Tunahan Kuzu (DENK) zei tegen Tjeenk Willink dat een nieuwe regering rekening moet houden met de veranderende identiteit van Nederland.

Veiligheid en defensie

SGP'er Kees van der Staaij wil dat thema's als veiligheid en defensie niet ondersneeuwen. ''Ik hoor daar de laatste tijd wel minder over, terwijl daar echt forse investeringen voor nodig zijn''. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft zorgen over de stabiliteit van de mogelijk nieuwe coalitie. De partijen liggen volgens haar ver uit elkaar als het gaat om grote onderwerpen zoals klimaatverandering.

Met Thierry Baudet (Forum voor Democratie) was telefonisch contact omdat hij in het buitenland is. Alleen PVV-leider Geert Wilders kwam niet langs; hij had voor de eer bedankt.

Dinsdag praat de informateur nog met de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die een kabinet willen vormen. Na dit gesprek levert de informateur zijn eindverslag in waarna de Tweede Kamer er dan woensdag over kan debatteren. Dan moet ook Gerrit Zalm als nieuwe informateur worden aangewezen.