Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker hebben maandag in een brief aan de Kamer laten weten dat er op hun begroting dit jaar geen ruimte is voor salarisverhoging voor basisschoolleraren.

Hun begroting kampt met "forse tegenvallers" door hogere prijzen en hogere leerlingenaantallen, schrijven ze.

"Het is in ons aller belang dat wij oog hebben voor de aantrekkelijkheid en de waardering voor het beroep", aldus de politici. "Salaris is daarbij niet de enige doorslaggevende factor."

Juf Maike vindt landelijke 'prikactie' leraren bittere noodzaak
62
Juf Maike vindt landelijke 'prikactie' leraren bittere noodzaak

Tekort

Bussemaker en Dekker zeiden maandag ook dat om het tekort aan leraren in het basisonderwijs aan te pakken, ze ruim zesduizend docenten die momenteel een uitkering krijgen, weer aan een baan helpen in het onderwijs. 

De bewindspersonen willen dit bereiken door meer speeddates tussen scholen en de momenteel werkloze leraren te organiseren, zo schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Er zitten ruim zesduizend mensen thuis met een uitkering die les mogen geven in het primair onderwijs. "In tijden van een fors oplopend lerarentekort kunnen we ons dit niet veroorloven", schrijven Bussemaker en Dekker.

Er is volgens de bewindspersonen niet "één eenvoudige oplossing" maar de maatregel kan volgens hen een "voorzichtige bijdrage" leveren aan het terugdringen van het lerarentekort. Vooral in de grote steden in de Randstad en in Noord-Gelderland en Centraal Groningen zijn er te weinig leraren.  

Scholing

Er komt daarnaast ook een scholingsbudget, waarmee mensen zich vanuit het bedrijfsleven om moeten kunnen scholen tot basisschooldocent. Ook komen er mogelijkheden voor leraren in het voortgezet onderwijs om aan de slag te gaan in het basisonderwijs.